Zura og Filip Friis

Lidt om Holmsgaard og Zura og Filip.

På Bedsted Mark vest for Aabenraa ligger Holmsgaard, hvor Zura og Filip driver mælkeproduktion. De overtog gården i 2019 efter Filips forældre, og Filip er 4. generation på gården. Nu er der 130 krydsningskøer på gården, og der bliver drevet 366 ha. jord med afgræsning, slæt, majs, hestebønner og lupiner til køerne, og en del salgsafgrøder i form af specialkorn, kartofler og frøgræs. Filip er uddannet jordbrugsteknolog fra JU i Århus, og Zura har en bachelor fra Universitetet i Uganda, og er pt. i gang med at uddanne sig på lærerseminariet i Haderslev. Filip har været i udlandet og arbejdet i 6 forskellige lande over 5-6 år. ”Vi kom hjem til Danmark, for at overtage familiegården og stifte familie i Danmark. Vi har en søn fra sep. 2017” fortæller Filip.  

Bedriften har været økologisk siden 1995, og det ønsker Zura og Filip at fortsætte med. Økologi stiller højere krav til håndværket, naturen og rettighed omhu.” Vi arbejder i – og med naturen. Det er spændende. Jeg ELSKER udfordringer og nyder når det lykkes” fortæller Filip, om hvad der motiverer ham til at gå ind i økologien. For Filip er økologien fremtiden, og han fortsætter: ”Jeg vil opbygge vores natur til en bæredygtig og mangfoldig biodiversitet, som jeg kan give bedre videre til mine børn/børnebørn, end da jeg overtog den”

Det er vigtigt at vi er klar til forandring, og Filip arbejder efter et motto om at ”den stærkeste er den, som er klar til forandring. Ikke den største. Dinosaurerne døde, da de ikke kunne forandre sig hurtig nok i fortiden. Jeg ønsker at lave fremtidens fødevarer til den kvalitets beviste forbruger, som bekymrer sig om naturen og grundvandet, som jeg ser som vores største og stærkeste ressource i Danmark. Lad os være en del af løsningen i vores klimaudfordringer. Stop import af udenlandsk soja i forhold til nedskovning af regnskov, og lad os altid stræbe efter den bedste dyrevelfærd, som er muligt. Det er det økologi handler om.”

Filip er stolt over at være en forvalter af vores natur og lave gode produkter til den krævende og kvalitetsbevidste forbruger.

På Holmsgaaard fodres der med meget grovfoder, som sikrer høj dyrevelfærd og god holdbarhed, og som binder kulstof i jorden og øger frugtbarheden. Der fordres efter princippet om, at køerne skal fodres med foder, som de kan udnytte, men som ikke umiddelbart kan udnyttes til fødevarer (No Human Food) ”Vi fodrer med rigtig meget frisk græs, så behovet for indkøbt protein er begrænset. Samtidig har vi meget sunde sædskifter og mange efterafgrøder, som binder kulstof i jorden og øger jordens frugtbarhed.” Større selvforsyning med foder og fokus på bæredygtighed er målsætningen på bedriften.

Andelstanken er essentiel for dansk landbrug og for produktion af fødevarerne.  Vi er i dag i årgang 2020. Der er mindre end 25 privat mejeri/andelsmejerier tilbage i Danmark. Det skal vi bevare og udvikle med plads til alle. Vi favner bredt i Naturmælk og Øllingegaard og vi har en målsætning om at levere markedets sundeste mælk med store smagsoplevelser. Og det arbejder vi benhårdt på hver dag.  

Det er koldskålen. Den er helt FANTASTISK.

Hellevadvej 17, Bedsted Mark
6240 Løgumkloster