Manitoba grydebrød
4 Personer
Ingredienser
650 g. Manitobamel
5 dl koldt vand
2 tsk. Havsalt
3 g. Gær
Brødet startes op ca. 12 timer før det skal bages. For eksempel aftenen før, så hæver natten over.
Opløs gæren i vandet i en stor skål.
Salt og mel blandes i og blandes godt rundt til alt melet er vådt, en egentlig æltning er ikke nødvendigt. Hæver ved stuetemperatur i ca. 12 timer. Skal skal være dækkes med film, et låg eller lign. Så dejen ikke tørrer ud.
Når dejen er hævet færdigt er den luftig, med store bobler. Det kommer sig ikke så nøje om dejen hæver i 11, 12 eller 14 timer.
Dejen hældes ud på er meldækket bord og dejen foldes ind over hinanden nogle gange.
Derefter lægges den til 2. Hævning i skål smurt med olie og hæver 2 timer yderligere.
Ca. Halvanden time efter at dejen er sat til hævning sættes en mellemstor gryde eller tahin ind i ovnen. Ovnen tændes på 250 grader varmluft.
Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde og låget lægges på og gryden sættes tilbage i ovnen.
Det er vigtigt at ovnen og gryden er varm nok, da skorpen eller bliver for blød.
Låget holder på dampen fra dejen og den udvikler sig som den skal under bagningen.
Brødet bages i 30 min. Ved 250 grader. Derefter tages låget af og ovnen skrues ned på 225 grader og bager yderligere 15 min.
Brødes vendes ud af gryden og afkøler i 30 min. Før servering.