Foto: Andreas Andersen
Løvfrøen hos Niels i Rovstrup
I den østlige del af Sydjylland, fra Vejle til Aabenraa – samt på Als, findes den lille grønne frø med den store stemme, løvfrøen. Det lille dyr, der kun er 4-5 cm lang, er svær at se med sine grønne farver i græs og løv, men til gengæld kan den forår og sommer høres viden om. Under hagen har hannen en oppustelig ”kvækkepose”, som i en bestemt vinkel i forhold til vandoverfladen kan give en fantastisk resonans, så den kan i medvind kan høres op til 2 km væk. Så i de områder, hvor løvfrøen findes, giver den sit bidrag til at skabe aftenstemning i naturen. Som den eneste danske frø-art lever den det meste af året oppe i vegetationen i buske og træer! Den har nemlig sugekopper på fødderne, og kan således klatre af sted på grene og blade. Som den varmeelsker den er, sidder den på bladene og slikker sol, og falder i ét med omgivelserne. Når den er sulten fanger den insekter i buskene med sin klæbrige tunge – lidt som en kamæleon. Men når den skal yngle, foregår det i rene, solåbne vandhuller og småsøer med rig vegetation af vandplanter.
Hos Naturmælk-producent og biodynamisk landmand, Niels Vinge Rasmussen, Rovstrup nær Haderslev, lever der løvfrøer. Niels har fået lavet en ny sø til løvfrøerne i et hjørne af en mark, og yderligere har han restaureret et ældre vandhul, som var ved at gro til med krat. Det er nu blevet lyste og solfyldt, så den varmekrævende løvfrø kan flytte ind så snart der er kommet vandplanter som den kan skjule sig i. Så kan Niels og familien i en lun aften sidde på terrassen og lytte til liv i nattemørket – løvfrøernes stemningsfulde kvækken.
Fakta: Løvfrø (Hyla arborea) er den eneste danske art indenfor løvfrøfamilien. I Danmark findes den primært i det sydlige og østlige Jylland – pletvist ved Århus og Vejle og mere sammenhængende fra Kolding til Aabenraa. Desuden findes den på Als, nogle få steder på Fyn samt på Sjælland, Lolland og Bornholm.
Afhængig af forårstemperaturen, men oftest omkring d. 1. maj, begynder løvfrøhannerne at søge til vandhullerne, hvor de begynder at kvække lige efter solnedgang. De prøver at lokke hunnerne til, så de kan sikre deres bidrag til næste generation. De kræver rene og vegetationsrige vandhuller med lavt åbent vand, som solen kan varme op. De kan høres i en lang periode fra starten af maj til et stykke ind i juni, nogle gange også senere, da kølige perioder i maj kan få ynglesæsonen til at trække ud. Æggene lægges i små klumper blandt vandplanter. De små haletudser som kommer ud af æggene, lever i vandet i 1-2 måneder, hvorefter de forvandler sig til små løvfrøer og går på land. Så kan de bittesmå grønne frøer med held ses sidde blandt græs og blomster. I oktober går dyrene i dvale i jordhuller og kvas og sover vintersøvn frem til næste forår.
Tekst: Jesper Toft, Ravnhøj Consult, Naturrådgiver