Helle og Søren
Lidt om Bjerggaarden, Helle og Søren.
Den smukke Barsø ligger i Lillebælt, nordøst for Aabenraa og 3 km. fra fastlandet ud for Løjt Land. Her bor Helle og Søren og deres to døtre på Bjerggaarden. På gården produceres der mælk fra 185 Holstein køer, og kvierne græsser de 50 ha. som naturpleje, imens de 200 ha. dyrkes med foder til dyrene. Faktisk driver Helle og Søren al jorden på Barsø, så det er en økologisk ø. Som et af de meget få steder i Danmark kan der produceres økologisk honning på øen. Tyrekalvene studes og fedes færdig hos en biodynamisk landmand, og en del ender som spise på gourmetrestauranter. Mælken bliver hentet af tankbilen og sejlet over til fastlandet inden den indvejes på Naturmælk ved Tinglev. Helle og Søren har begge en landbrugsuddannelse. Søren er barnefødt på øen, og spørger du ham, om der ingen ulemper er ved at drive landbrug på en ø, svarer han ” det er der ikke, der er nogle udfordringer, og noget logistik der skal gå op”.
Helle og Søren blev selvstændige i 2001, og frem til 2016 blev gården drevet konventionelt. De havde i mange år drømt om at lave en specialproduktion på øen, så økologien lå lige til højrebenet. ”Der skulle ske noget nyt og vi valgte økologien, fordi vi gerne ville udfordre os selv, vi syntes det kunne være spændende” fortæller Søren, og Helle fortsætter ”vi havde længe snakket om, at vi gerne ville have køerne ud på græs”. De er tilfredse med deres valg; arbejdsglæden er blevet større, og de arbejder med deres drøm om at producere kvalitetsprodukter. Hellere produkter af høj kvalitet til en bedre pris, end masseproduktion til en lavere pris. Seneste initiativ er indkøb af Kobekvæg, som er kødkvæg, der producerer unikt kød med meget høj spisekvalitet.
På Bjerggaarden er der 2-3 elever og i deres uddannelsesperiode er der altid fokus på dyrevelfærd. ”Eleverne skal lære at fokusere og se hvordan dyrene har det, og vi kan prale af, at vi har en ekstrem lav dødelighed ved kalvene. Når kalven er startet godt, giver det sunde dyr, og kalvene vokser hurtigt og godt. Vi kan faktisk godt sige, at vi er nørdede omkring vores dyrevelfærd”, fortæller Helle.
”Vi er stolte over at kunne drive landbrug på en lille ø. Vi har rigtig mange besøgsgæster i løbet af året, og de spørger ofte, hvordan det lade sig gøre at drive landbrug på en lille ø, og så er vi beviset på, at det kan lade sig gøre”. Bjerggaarden skaber liv på øen; der kommer mange besøgende til gården, hvilket holder gang i færgesejladsen, vejene bliver vedligeholdt, og øen afgræsses af køer og kvier, som skaber øget biodiversitet og gør øen fremkommelig for de mange turister.
Efter Bjerggaarden har omlagt til økologisk drift, har Søren oplevet, at det er blevet lettere at få accept udefra for deres mælkeproduktion, specielt fra forbrugerne;” Men er der nogen, der er skeptiske, er det vigtigt at give sig tid til en snak og forklare, hvad økologi er, og hvad det er landmanden går og laver”. Helle og Søren deltager i mange forskellige sammenhænge i samarbejde med andre landmænd, hvor de mødes og udveksler erfaringer; de har også et gårdråd tilknyttet Bjerggaarden. Rådet hjælper dem med sparring i forhold til strategi og udvikling, og her er det godt at have personer tilknyttet, som tænker helt anderledes.
Ved årsskiftet 2020 startede Helle og Søren med at levere mælk til Naturmælk. Søren fortæller om netop dette valg; ”Naturmælk tør tage nogle chancer, og en af de chancer var at tage os med som leverandør, det var modigt af dem og af os, det var fedt, at det kunne lade sig gøre”. Helle og Søren værdsætter den nærhed og nærvær, der er i et lille mejeri- og hvor der også er plads til diskussioner.
Vi er vilde med Naturmælks creme fraiche, og vi er vilde med brieosten.
Barsø Bygade 50, 6210 Barsø