Lidt om havrevang, susanne og evald:

På Havrevang tæt ved Ringsted bor Susanne og Evald. Gården ligger midt i byen Valsømagle tæt omgivet af byens øvrige husstande, en økolandsby, store fredede områder og større landbrug.Susanne og Evald arbejder begge på gården, deres 3 børn er voksne nu, men både en datter og en søn bor helt tæt på. Susanne er uddannet skolelærer og har i perioder brugt sin uddannelse til at have unge i familiepleje.

På gården er der 40 jerseykøer som har adgang til det fri hele året rundt. Køerne går rundt om gården på græsfolde, som alle er fyldt med små remisser. Det var en af de første ting Susanne og Evald gjorde da de overtog gården, det var at omdanne de store marker til marker som kunne tiltrække et rigt dyreliv. Udover græsset om sommeren får køerne wraphø, valset korn og kraftfoder. Gården er meget tæt på at være selvforsynende med foder. Udover mælken produceres der også stude – og kviekød på gården, som Susanne afsætter lokalt. Studene går også udenfor hele året rundt, om sommeren på ekstensive fredede arealer, og om vinteren hjemme ved ejendommen hvor dyrene kan gå i læ. Til ejendommen hører der 46 ha. jord og 16 ha. engarealer.
.

Susanne og Evald har været på gården siden 1981 og tilhører pionererne indenfor økologien. Der har været dyrket mange forskellige grøntsager og special korn, i samarbejde med mange forskellige aktører. Men køerne har altid været det bærende element i deres økologiske landbrug, det har altid været meningen at de skulle have det antal køer der passede til antallet af hektar. ” Vi var rigtige idealister, det skulle være økologi. Vi var nogle af de første, og der var heller ikke nogen der kontrollerede os, og vi fik heller ikke noget støtte. Vi kontrollerede hinanden” fortæller Susanne om de første år som økologer.

Havrevang ligger i en landsby hvor der ikke er mulighed for at udvide, og Susanne og Evald er godt tilfredse med den størrelse deres landbrug har. ” Vi bor et sted hvor der kommer virkelig mange mennesker, forskellige slags mennesker, det er måske derfor vi ikke føler det store behov for at afholde økodag, for vi har økodag hver dag”. Stalden er altid åben for besøg, og der kommer rigtig mange forbi. ” De folk som kommer her er altid meget positive og de siger, – ih -hvor har dyrene det godt.”

Selvom Susanne og Evald har været med i mange år, og de har stillet op til alverdens aktiviteter i økologiens tegn, og de i den sammenhæng måske er ved at være lidt trætte, fortæller Evald at de alligevel bliver ved med at brænde for økologien. ”Det, der bliver ved med at drive os, det er det der selvforsyning. Lokal fødevareforsyning driver mig lidt, jeg har ikke helt opgivet ånden. Det synes jeg stadig er lidt interessant, altså få noget stablet op, så der er direkte forbindelse mellem ham der køber, og ham der sælger”.

Både Susanne og Evald synes det er enormt sjovt at formidle, både omkring den økologiske produktionsform, og ikke mindst om den smukke natur de omgivet af. Evald ved præcis hvor orkideérne og alle de andre sjældne arter findes. Det er vigtigt for Susanne og Evald at de økologiske producenter holder sammen og udvikler sig sammen i fremtiden.

Evald er stolt over, og glad for de produkter der bliver produceret af deres mælk på mejeriet Øllingegaard. ”Vi er vilde med koldskålen, smørret og kakaomælken.

Valsømaglevej 65,

4100 RINGSTED