BENTE OG PETER MADSEN
Økologien kommer alle til gode
En trend i tiden, en hurtig beslutning, og så var den unge landmand Peter Madsen økolog. Det er snart 20 år siden, og han har ikke fortrudt et øjeblik. På Methaslund ved Løgumkloster arbejder han stadig med nye, naturvenlige tiltag.
I 1993 overtog Peter Madsen og hans kone Bente faderens gård med deres første søn på armen. Peter voksede op med landbruget, mens Bente arbejdede ude og stadig gør det. I dag er børnene voksne og har deres egne liv, og Peter kører hele bedriften selv – med god hjælp fra maskinstationen.
”Vi lagde om til økologi 4 år efter, vi overtog gården. På det tidspunkt var der nogle bølger inden for branchen, der gjorde, at mange lagde om, og jeg var faktisk træt af at sprøjte med pesticider. Det har aldrig sagt mig noget. Økologi var oppe i tiden, så derfor tog jeg beslutningen ret hurtigt,” fortæller Peter Madsen.
Den impulsive beslutning om omlægning til økologi blev bakket godt op af familien, og selvom forandringsprocesserne kan være vanskelige for mange, er det en kontinuerlig udfordring, som Peter Madsen har det rigtig godt med:
”Det giver god samvittighed at passe på naturen, så den kan holde til fremtidens generationer,” siger han.
Et af de økologiske tiltag, Peter Madsen i årenes løb har arbejdet med, er at etablere eget høtørringsanlæg og blive selvforsynede med grovfoder. Således har han siden 2009 selv tørret hø, og mælken, som han leverer til Naturmælk, navngives derefter – nemlig økologisk Jersey Hømælk. Om vinteren får køerne høet som grovfoder, og om sommeren græsser de selv ude på marken.
Selvom det i sin tid var et stort arbejde at lære de mange nye teknikker, der er forbundet med et foderskift, må arbejdet siges at have båret frugt. Peter Madsens økologiske Jersey Hømælk har nemlig vundet Mejeribrugets Gourmetpris to år i træk, senest i 2015.
”Vi anlagde en sø i august 2015. Den er faktisk lidt større, end jeg havde regnet med, men den ser smuk ud. Jeg håber, at den på længere sigt kan blive en oase for de dyr, der lever i og omkring den. Måske tiltrække ænder og rådyr kan gå ned og drikke, og de omkringliggende arealer kan blive afvandet lidt, ” fortæller Peter Madsen.
På stedet var i forvejen et vådområde, som ikke kunne dyrkes, og som maskinerne altid sad fast i eller kørte udenom. Derfor er der ikke tale om spild, men faktisk en stor berigelse for arealet. På samme måde er der også andre muligheder i sigte – måske en lille skov for enden af en mark, fortæller Peter:
”De steder, hvor vi alligevel ikke kan komme til med maskinerne, kan dyrene ligeså godt få et fristed til at yngle og have fred og ro. Når vi har mulighederne, hvorfor så ikke lade det komme både mennesker og natur til gode,” siger Peter Madsen.
”Jeg siger, at jeg er stolt over at være økologisk landmand. Det er nok primært den ældre generation, som ikke kan forstå, at vi skal have lidt mere for vores varer. De synes, at varerne er for dyre i butikken. Vi andre skal tage det valg hele tiden – både som producent og forbruger,” siger Peter Madsen.
”Jeg tror faktisk, den er lys. Lige så stille og roligt udvikler det sig. Det er ikke længere en trend, men noget, der arbejder sig opad, og på det sidste er der kommet endnu en omlægningsbølge. Jeg tror ikke, at Danmark bliver 100% økologisk lige med det samme, men pilen peger opad. Selvfølgelig er det sværere at lægge de store produktioner på 200-300 køer om. Men befolkningen VIL gerne have økologi. Hvis indkøbskæderne samtidig sætter prisen på økologi ned, bliver det nemmere og mere tilgængeligt,” siger han.
”Det er da min egen Jersey mælk. Nu bryder jeg mig ikke om at prale, men den er virkelig god. Og den har jo taget gourmetprisen to år i træk,” griner Peter Madsen.
Methaslundvej 3, Øster Højst
6240 Løgumkloster