DIRKJE OG ARNE VAN DER VEEN

Lidt om Skovvej 7, Dirkje og Arne.

På Sydfyn ved Gudbjerg bor Dirkje og Arne. De stammer fra Holland, men kom til Danmark i 1996 sammen med deres 4 børn. Gården var fuldstændig slidt ned da de overtog den, og stort set alt har de bygget om. Dirkje og Arne driver gården sammen med deres søn, som er ansat. Gården har altid væres et fælles projekt for familien. Nu er der 90 køer som er krydsninger mellem Jersey og Fleckvieh. Denne krydsningskombination er speciel, og findes ingen andre steder i Danmark. Det giver robuste dyr som er perfekte i den økologiske produktion. Køerne har adgang til udearealer året rundt. Arne var kreaturhandler i Holland, og det er køerne der har hans store interesse. De startede med at levere økologisk mælk til Naturmælk sidst i 2017, så den økologiske produktionsform er stadig ny for dem. Der er 88 ha. jord til ejendommen som drives med græs og korn. De vil gerne forpagte mere jord, men det skal nok komme, for de oplever at der er positiv interesse, når de efterspørger jord til forpagtning. Naboer vil gerne leje ud til økologisk drift, og de vil gerne omgives af græsmarker.

Nye udfordringer.

Som nystartet økolog er det et foreløbigt mål for Dirkje og Arne at de får en større sammenhæng i deres bedrift. Der er begrænset plads på gården så kvier og tyrekalve må udstationeres når de også skal have adgang til græs. De vil gerne have deres kvier og tyrekalve på bedriften, tæt på, så de kan holde øje med dem døgnet rundt og hele året. ”Vi vil gerne være selvforsynende med foder og producere vores eget protein, og dermed blive uafhængige af foderstoffirmaer. Tingene skal kunne lade sig gøre her på bedriften” understreger Arne. De er glade for at levere mælk til deres ”nye” økologiske mejeri Naturmælk, hvor de erfarer at der er forventninger til dem om at deltage aktivt og engageret i fællesskabet omkring deres mejeri.

Hvornår gik I ind i økologien og hvorfor?

Arne var kørt træt i det konventionelle landbrug, han følte der var et konstant pres på at skabe en høj ydelse. Det var stressende. Han har altid arbejdet med køer som var på græs, og kun anvendt lidt kunstgødning. Dirkje supplerer at ”han har altid sprøjtet afgrøderne mindst muligt”. Derfor var det oplagt at blive økolog, og det var også den mulighed der lå for at udvikle et mindre landbrug. ”Jeg har ikke fortrudt at jeg lagde om til økologien” fortæller Arne om sit nye liv som økolog.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien ifølge jer?

Fremtiden ser særdeles godt ud. Der er nogle omkostninger forbundet med at lægge om til økologi, bl.a. at vi skal have meget jord for at kunne producere vores eget foder til køerne. Så det er vigtigt at vi også i fremtiden kan fastholde en merpris for vores produkter.  

Hvad siger du når du møder skepsis overfor økologien?

Der er stadig enkelte store konventionelle landmænd omkring dem, som er meget skeptiske overfor økologien. Men de har respekt for at økologien er en mulighed på specielt de mindre gårde. Hos forbrugerne har de mødt skepsis overfor økologien, når de møder kunder i Føtex som åbenlyst fortæller at de vælger det konventionelle, fordi de ikke tror på økologien.

Hvilket økologisk produkt er din favorit?

Det er koldskålen, yoghurten, høosten og smørret. ”Kager bagt på smør, det giver bare den bedste smag”, Dirke og Arne er ikke i tvivl.

Skovvej 7, 5892 Gudbjerg Sydfyn