SUSANNE OG KRISTIAN FRIIS NIELSEN:

Der er kontant afregning fra naturen

Rundt om landbruget på Skovgaard ved Lunde vokser det frodige naturliv i takt med de tiltag, økolog Kristian Friis Nielsen gennem årene har taget. Måske vil storken igen være at se på de økologiske marker.

På Skovgaard bor Kristian og Susanne Friis Nielsen, som siden 1984 har opfostret 5 børn her. I dag er det Kristian og en fuldtidsansat medhjælper, der driver gården, da Susanne er under uddannelse til lærer, og næsten alle børn er fløjet fra reden. Og der er nok at se til, fortæller Kristian Friis Nielsen, som i fulde drag nyder den natur, der omgiver ham på Skovgaard:

”Ud over driften og et lille Bed & Breakfast, vi har startet, rummer gården også vores egen bigård. Samtidig underviser jeg blandt andet i biavl hos Varde Biavlerforening. Bierne er en sand øjenåbner overfor den flora og fauna, der omgiver os. Før blev man måske irriteret over tidslerne, men når de står i blomst, kommer bierne og viser, at det er dem, de foretrækker,” siger Kristian.

Hvornår gik du ind i økologien, og hvorfor?

”Springet i 1998 var egentlig ikke så stort, fordi vi næsten allerede havde den rigtige mængde husdyrgødning, da de skærpede krav til vandmiljøplanerne kom. Kemisprøjten skulle også parkeres, men eftersom vi har græsmarker, var det heller ikke så vigtigt endda. Vi havde muligheden for at leje den jord, vi manglede. Jeg ved godt, at det kan være svært at få jord nok, når man skal op på 1,5 hektar pr. ko, men jeg spørger alligevel mig selv, hvorfor flere ikke gør det,” fortæller han. 

Hvad er nyt på Skovgaard - og har du fremtidsplaner?

”Lige nu er vi i gang med at anlægge 3 nye søer som en del af den Naturplan, der blev lagt i samarbejde med Naturmælk. De kommer til at ligge på områder, der naturligt er våde, men som bliver udvidet helt op til 600 m2. De ligger på arealer, som jeg lejer af naboen, så vi er flere, der får glæde af det. Søerne skal give os en mere varieret natur og et godt fødevaregrundlag for insekter og dyr. Og så er der selvfølgelig også en portion herlighedsværdi i det,” siger Kristian og tilføjer:

”Det kan være, vi får storke igen, når frøerne kommer. Der er det jo fødegrundlaget, der er vigtigt. Der er kontant afregning fra naturen. Er der ikke noget at spise, jamen så kommer storken ikke.”

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”Jeg siger ikke så meget. Vi er omgivet af konventionelle landmænd her, hvor jeg bor, og nogle kan bare ikke arbejde med alt det ”ukrudt”. Det koster da også på udbyttet, men man får en natur i bedre balance og det er også vigtigt. Der var en af mine økologiske kolleger, som var gået tilbage til det konventionelle, og han troede, at han skulle til at sælge dobbelt så meget korn, men prisen var jo kun på det halve. Priserne på økologi er bare bedre lige nu, og det skyldes efterspørgslen,” siger Kristian, og fortsætter;

”Man lærte jo ikke andet på landbrugsskolen end fuld produktion. For 35-40 år siden lærte man at gøde efter det økonomisk optimale, og jo billigere, man kunne få fat i kvælstoffet, jo bedre. Så kom vandmiljøplanerne, der skulle reducere kvælstofforbruget. I dag er der stadig nogle, der tror, at vi får tilskud til produkter – i det hele taget er der mange misforståelser om, hvad det er for et liv at være økolog. Men i dag bliver der undervist i økologi på landbrugsskolen, og der er også to økologisk landbrugsskoler, man kan vælge,” fortæller han.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien - ifølge dig?

”Personligt skal jeg bare køre ti år mere. Begge mine drenge er ingeniører, den ene civilingeniør inden for vand og miljø. Han skriver lige nu om udledning af kvælstof. De er ved at lave en beregningsmodel til kommunerne for at se, om man kan have gavn af at plante en skov, og hvordan det vil gavne miljøet 15-20 år frem. Hvilke forhold, der skal til for at nedbryde kvælstoffet. Så det bliver i familien, kan man sige,” siger Kristian. 

Hvilket produkt fra Naturmælk er din favorit?

”Det er helt sikkert deres smør og høost! Vi havde førhen altid købt Kærgården, men man kan overhovedet ikke sammenligne de to produkter. Naturmælks smør er i en klasse for sig selv,” smiler Kristian.

Landsigvej 41, Lunde
6830 Nr. Nebel