LISBETH og JENS ARNBJERG KROGH:

“Kroghsminde” Økologi er ikke et koncept, men en rejse

Der er næsten ikke det hjørne af produktionen, som ikke er gennemtænkt og nytænkt hos økolog Jens Krogh på Kroghsminde. For man skal hele tiden udfordres på at gøre det bedre, mener han.

Som 7. generation på Kroghsminde, der ligger i Strellev ved Ølgod, driver Jens og Lisbeth Krogh det økologiske landbrug med en helt særlig energi.

Tre medarbejdere, to hjemmeboende børn ud af fire, 130 køer, 435 hektar, kalve, kvier og stude, vindmølle, biogasanlæg, skovgrise, slørugler, frugttræer, skolebesøg og selvforsynende køkkenhave er blot dele af deres travle hverdag. Her gennemsyrer den dybe interesse for naturbevarelse og produktion af sunde fødevarer nemlig alle dele af livet og driften.

Hvornår gik du ind i økologien – og hvorfor?

”Vi overtog gården i 1989 efter min far, og det gik stille og roligt. Men først i halvfemserne rullede de første skandaler om sprøjtegifte i grundvandet, og det satte nogle tanker i gang hos os. I økologien er håndværket vigtigt at kunne, og her kommer landmanden som driftsleder til sin ret. Det handler om at kunne sine ting, om rettidig omhu og tilstedeværelse. Det, synes jeg, var meget spændende,” fortæller Jens Krogh.

Jens Krogh lagde om til økologi i 1995, og var i den følgende år med til at starte et selvstændigt økologisk mejeri.

”Det var spændende mennesker, som var sjove at lave ting sammen med. Kombinationen af at være stolt af sit håndværk, være fagligt kompetent, og kunne følge produkterne længere end til stalddøren; dét betyder noget for mig, og jeg har aldrig fortrudt det, ” siger han.

Hvad er nyt på Kroghsminde - og har du fremtidsplaner?

”Jeg var i mange år på udkig efter et alternaiv til den fossile brændsel, og det fik vi for ikke længe siden i biogasanlægget. Det skulle gerne give mig en gødning, der giver bedre udbytte, 30 – 40 % mindre metanudslip, Co2-neutral energiproduktion, men også på længere sigt gøre, at jeg kan lave min egen tankstation med biogas,” fortæller Jens, og forklarer:

”Vi vil gerne prøve mange ting her hos os. Det er vores mission. Jeg har også inviteret mine kollegaer til at være med, så de leverer ind til biogasanlægget og også får en bedre gødning tilbage, som man skal bruge mindre mængder af, og så lugter gyllen ikke. Udfordringen for landmænd er, at vi er så vant til at have et mindset, hvor vi automatisk optimerer og på den produktion, man har, samkører. Men jeg tror, man afskærer sig selv fra enorme muligheder, hvis man ikke udveksler viden – og også produkter,” siger han.

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”Jeg skal ikke komme og bestemme over mine kolleger. Men jeg synes bare, det er utroligt, at der ikke er flere, der stiller spørgsmålstegn ved at tilføre naturen stoffer, som ikke hører naturligt hjemme i jorden. De forsvinder jo ikke ud i den blå luft. Når det er sagt, så er der kommet en stor faglig respekt og nysgerrighed omkring økologien, som ikke var der før. Folk ser, at det godt lade sig gøre,” siger han.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien - ifølge dig?

”Vi forstsætter ad den vej vi, startede. Økologi er ikke en koncept, men en rejse, vi har bevæget os ud på. Vi udfordrer hele tiden hinanden på, at det kan gøres bedre. Den bevægelse skal vi fortsætte med stor kraft, og her kan Naturmælk være med til at skabe fremgang og nytænkning. Som det er i dag, sker det ikke fra nationalt hold, men fra virksomhederne selv. Det kommer nedefra. Vi skal bruge den iværksættertrang til at udvikle os til det bedre – også på fælleseuropæisk niveau,” mener Jens Krogh.

Hvilket produkt fra Naturmælk er din favorit?

”Det er hø-osten! Den smager godt – og den har en markanthed til den gode side,” slutter Jens Krogh.

Tarpvej 15, Strellev
6870 Ølgod