PIA OG HEINO MØLHOLM:

Det handler om faglig integritet

Omlægningen til økologi sker ikke kun på marker, i stalde og på papiret. Den skal i høj grad også ske inde i hovedet på landmændene, mener Heino Mølholm, der gennem snart 20 år har ekspanderet sit landbrug – og fået hjertet med i økologien.

På Mariesminde ved Varde bor og arbejder Pia og Heino Mølholm. Deres fire børn er mellem 8 og 18 år, og foruden familien arbejder også to fuldtidsmedarbejdere på gården. På de godt og vel 20 år, der er gået, siden familien Mølholm overtog stedet, har både familien, bestanden og arealet haft vokseværk – for ikke at tale om ambitionerne.

I 1997 var der 36 køer og 36 hektar land. I dag har familien 200 køer og 400 hektar jord, og alt det ”gamle skidt”, der var bygget på grunden, er væltet og ved egen hjælp bygget op igen.

”Man lærer hele livet. I tidens løb er jeg siger Heino med et smil. væltet tar land, og n ilien Mølholm overtog stedet, ion i 1997, er bestanden af køer vokset fra 36 til også blevet murer,” siger Heino med et smil om de mange byggeprojekter.

Hvornår gik I ind i økologien – og hvorfor?

”Vi omlagde til økologi i september 1998. Dengang var det faktisk en økonomisk beslutning, fordi der var en merpris på økologisk mælk, der kunne betale en ny stald. Men vi har flyttet os, og er nu økologer med hjertet. Omlægningen er jo ikke noget, der bare sker fysisk. Det sker også oven i hovedet på landmændene,” fortæller Heino.

.

Han er overbevist om, at den ”mentale omlægning” foregår hos mange lige nu.

”Det har jeg set mange steder, når folk finder ud af, hvilket enormt fagligt løft, økologien giver. Du skal lave dine ting ordentligt, og fagligheden kommer i fokus. Det er nøjagtig det samme,  som når man begynder at lave mad fra bunden i sit køkken. I de konventionelle køkkener sagde man jo, at saksen var det vigtigste redskab, når poserne med færdig mad skulle klippes op. I dag er det kniven, der er det vigtigste, fordi du selv tilbereder dine råvarer,” siger Heino.

Hvad er fremtidens planer på Mariesminde?

”Vores idé med økologien har hele tiden været selvforsyning, men vi er ikke helt i mål endnu. Der har været meget arbejde med byggeriet, og det har også påvirket vores planer om at oprense vandhuller og mergelgrave rundt omkring,” fortæller Heino.

Han kan godt lide, at naturen får lov at være, som den er – eller måske nærmere bringes tilbage til det, den var. For det giver synlig og positiv effekt på både naturen og produktionen.

”Fordi vi lader køerne afgræsse vores grund, har vi genetableret en mangfoldig natur her hos os, fundet mange sjældne planter (link) og vi har et rigt dyreliv. Hvis ikke køerne og kvierne græssede engene, ville naturen lynhurtigt gro til, og piletræerne kvæle det rige liv i jordbunden, som man ser det hos konventionelle landbrug. Men køerne fjerner simpelthen mere kvælstof, end de bringer til,” fortæller Heino.

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”Reaktionerne har ændret sig gevaldigt gennem årene. Engang rynkede folk på næsen, i dag ser de op til os – eller de ser i hvert fald, at det kan lade sig gøre. Dengang troede de, at vi ville bukke under om fem år,” siger han og fortsætter:

”Jeg elsker den økologiske driftsform. For du gør det så godt, du kan, i foråret, og så lader du naturen gro og gå sin gang. Det handler om rettidig omhu og integritet. Desuden er management i højsædet for en økolog. Vi gik til Naturmælk, fordi vi kunne se, at de store mejerier ikke kunne udvikle økologien. Her sætter vi os ned og snakker om det. Vi er fri for den store kontrol, og vi stoler på hinanden,” fortæller Heino.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien - ifølge dig?

”Vi skal for alt i verden forsøge at bevare de små, selvom det er svært at komme i gang som lille mejeri. Jeg tror ikke, at vi får et 100% økologisk Danmark i min tid, men jeg kan rigtig godt lide det fokus, der er på god og sund mad lige nu. Vores børn kan ikke drømme om at spise trestjernet salami, og her hos os kommer kunderne igen, fordi den bøf, de har købt, smager godt og ikke svinder på panden. Så lige nu går forbrugsvanerne den rigtige vej,” siger Heino.

Hvilket økologisk produkt er din favorit?

”Det er letmælksyoghurten med appelsin, som har en tilpas syrlig smag. Smagen er så vigtig, og i en økologisk produktion må man gerne kunne smage årstidens skift. Det er naturlighed i sin grundessens,” slutter Heino.

Stokbækvej 9, Sig
6800 Varde