OVE BONDE MØLLER:

”Vi har verdens bedste job”

Med stalden fuld af jerseykøer og en stor passion for landbrug driver Ove Bonde og hans kone Elsemarie gården på Gyvelvej, som ikke har noget rigtigt navn. Her på egnen er der nemlig tradition for, at man kendes af gavn – ikke af navn.

Ove og Elsemarie har tre sønner, og den ældste på 23 er i gang med at uddanne sig til landmand. I mange generationer tilbage, så mange, at Ove ikke helt husker antallet, har gården været i familiens eje, og Ove selv er vokset op her. Og der er stolthed i arbejdet: Selv siger han, at han har verdens bedste job og verdens bedste produkter. 

”Vi blev økologer i 1999, efter at have taget tilløb i et par år. Mælkeproduktion har vi haft siden ’88, og vi har altid godt kunne lide at have med køer at gøre. Faktisk holdt vi en pause med malkningen i 2007, og drev kviehotel for naboejendommen. Det var en klog beslutning, for da finanskrisen kom bragende, var vi på den sikre side. Men inden for de sidste par år har vi kigget indad som familie: Hvad vil vi? Vores ældste søn er ved at uddanne sig til landmand, og vi vil gerne give ham muligheden for at etablere sig, hvis han vil. Så da der kom en ejendom til salg, slog vi til,” fortæller Ove.

Gode rammer til kvalitetsprodukter

I marts 2014 overtog Ove og familien naboejendommen og begyndte at omlægge den og markerne til økologi. I august kunne de begynde at malke.

”Vi havde forskellige gode folk forbi for at få nye øjne på, hvad vi skulle vælge på den nye ejendom – ellers er man jo tilbøjelig til altid at gøre det samme. Valget faldt på jerseykøer, fordi båsene passer perfekt til køernes størrelse. En sortbroget ko vejer op til 600 kg, mens en jerseyko vejer omkring de 400. Jerseykøer er altså lettere på benene, og en nøjsom ko, men en fornuftig malkeko. Jerseykoen kunne passe godt i den ramme, vi havde, og give det produkt, vi gerne vil levere til de kvalitetsbevidste forbrugere,” siger Ove Bonde.

.

Keep it simple

For Ove Bonde er det nemlig en vigtig faktor at kunne levere kvalitet, og derfor har han valgt økologien til.

”Økologi er for os et forsigtighedsprincip. Vi prøver at lave tingene så oprigtigt som muligt, med så få hjælpestoffer som muligt. Derved er risikoen for, at vi opdager om nogle år, at det var noget skidt, minimeret. Keep it simple! Gør det så naturligt som muligt. Langt hen ad vejen prøver vi også at leve økologisk herhjemme. Men vi er ikke frelste – vi har et nuanceret billede af det. Vi prøver at lave en vare, som vi kan stå inde for. Og så håber vi, at folk også vil betale den merpris, der skal til, for at få en forretning ud af det. Vi håber, at vi kan finde den balance,” fortæller han.

Et givende arbejde

Ove selv, er der i hvert fald ingen tvivl om, at han er på rette hylde. 

”Jeg har verdens bedste job, og jeg leverer verdens bedste fødevarer. Så enkelt kan det siges. Der er så mange goder ved det her. De oplevelser, vi har med vores børn ved at vælge denne levevej, det kan du ikke købe for penge. De kan være en del af det, du har, og det er så givende at omgås dyr. Det kan ske, at græsset ser grønnere ud hos naboen, men hvis man kigger efter, er der altid noget i vejen derinde også. Man skal nyde de ting, man har,” slutter Ove Bonde.

Gyvelvej 39

6780 Skærbæk