PRESSEMEDDELELSE                                                                                                                   Tinglev 07.12.18

I Naturmælk har vi ikke aflivet tyrekalve siden 2015.

Det regelsæt, der implementeres i Danmark ved årsskiftet, har været et krav til kredsen af landmænd til Naturmælk de seneste 3 år.

På baggrund af en spørgeundersøgelse blandt leverandørerne i 2015, viste det sig at der ikke var nogen leverandører, der aflivede tyrekalvene. Bestyrelsen besluttede herefter, at det fremadrettet er et krav, at når man er leverandør til Naturmælk så betyder det også, at man ikke afliver tyrekalvene.

”Det er et etisk dilemma for landmændene at aflive tyrekalvene. At aflive et sundt dyr er enhver landmands mareridt. Først gør de deres yderste for at få koen/kvien drægtig. De bliver fodret i 9 mdr. for så at aflive halvdelen af kalvene. Det giver ingen mening – hverken for landmanden eller kalven. Tyrekalvene har også ret til et godt liv, og det er landmandens ansvar at tage hånd om alle dyr i deres varetægt”, udtaler Frode Lehmann bestyrelsesformand for Naturmælk, om hvorfor beslutningen blev taget.

Og så er der selvfølgelig også et økologisk aspekt.

Landmanden, som økolog, har fokus på at producere bæredygtigt.

Og hvad gør landmændene så?

En del af landmændene feder selv tyrekalvene, enten som slagtekalve eller som stude. En del sælger deres kalve til opdræt. Her bliver en del af køerne så insemineret med sæd fra kødkvægstyre, så opdrætterne overtager en kalv, som har gode gener for kød. En del af landmændene anvender kønssorteret sæd. Man kan sige at landmændene har stor fokus på management i forhold til at producere de kalve, som giver det bedste output i lige netop deres besætning.

Pr. 1. januar 2019 er der i ”Anbefalinger for at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer” kommet et punkt 1.6 som hedder: Forbud mod systematisk aflivning af kalve gældende pr. 1. januar 2019. Disse regler er udarbejdet af Økologisk Landsforening, Landbrug og Fødevarer og Mejeriforeningen. Så nu er aflivning af kalve snart en regel, der gælder for mejerier, som sælger økologisk mælk og som har tilsluttet sig denne aftale i Danmark.

Kontaktinformation:

Bestyrelsesformand

Frode Lehmann  tlf.: 20451640

Landbrugsfaglig medarbejder

Lone Prisak  tlf.: 40242805

Smag, smil og gummistøvler

Krusmølle, Aabenraa,

d. 11. og 12. August 2018, fra kl. 10-17.

Det er altid en fornøjelse at stå på græsplænen og se ned på lokale producenter der livligt snakker og diskutere med alle jer glade gæster. Regn eller sol, I møder altid op med et nysgerrigt sind. Vi glæder os til at se jer.

Husk passende tøj, da det er et udendørs marked.

Aktiviteter:

  • Udstilling med lokale fødevareproducenter.
  • Workshops – vær selv med.
  • Gummistøvlekast

… og meget mere!

Høstfest hos naturmælk

Naturmælk, Gerrebækvej 24, Tinglev

Lørdag d.1 september 2018,   kl. 11 – 16

Traditionen tro afholdes der den 1. lørdag i september Høstfest for hele familien på Naturmælk i Tinglev, Sønderjylland. Her er der denne dag et væld af aktiviteter, MGP stjerner, der står for den musiske del og oplevelser for alle sanser.

ØKODAG 2019

ØKODAG ER KØERNES FORÅRSFEST – Søndag d. 14 april 2019

Mange danskere tager hvert år hele familien med på landet en søndag i april. Her er vi fælles om at lukke de økologiske køer på græs for første gang efter en lang vinter i stalden. Højdepunktet er kl. 12.00, hvor de økologiske landmand åbner stalddørene til de forårskåde køer. Under stor tiljublen af de mange tilskuere, løber, hopper og danser køerne ud under åben himmel på de forårsgrønne græsmarker.

Økodag er ikke alene køernes forårsfest. Over årene er det også blevet danskernes forårsfest. Økodag er Danmarks største nationale økologiske event, som tiltrækker mere end 200.000 danskere.

Kulinarisk vandretur:

A Hereford Beefstouw, Holdbi Kro, Kruså

Maj 2019

Spis dig igennem Sønderjylland  

Kulinarisk vandredag i det sønderjyske søndag den 27. maj 2018, hvor du kan smage på lokale egnsspecialiteter og drikke.

Spis dig gennem Sønderjylland sammen med A Hereford Beefstouw, hvor vandringen afsluttes med en god frokost.

Træk i vandrestøvlerne og køb din billet her:

http://a-h-b.dk/krusaa/konceptet/arrangementer-krusaa

Det Sønderjyske Fællesdyrskue, Aabenraa:

Aabenraa Dyrskueplads

d. 24. & 25. maj 2019

Et væld af oplevelser 

Publikum på Det Sønderjyske Fællesdyrskue kan se frem til mange oplevelser af varierende art. Dyrskuet er altid klar med forskellige arrangementer og konkurrencer samt udstillere der er klar til at besvare alle jeres spørgsmål.

Dyrskuet indeholder noget for alle, lige meget om det er den professionelle landmand eller folk uden kendskab til landbruget.

Kultur- og Gourmetfestival Aabenraa

Storetorv, Aabenraa

Juni 2019

En rigtig gourmet og kultur weekend

Streetfood – Det store telt på Storetorv

Streetfood – 15 Restauranter disker op med små lækre gourmetretter som sælges for 30,- kr. pr. ret. Kvaliteten er høj og der er retter for enhver smag. Der er mulighed for at tilkøbe retter ved indgang.

Du har to timer at spise i, hvorefter pladsen skal frigives til de næste spisegæster. – Der er mulighed for, at stille sig op i baren, eller ved de runde stå borde.

Lørdag Område Nord Aabenraa gågade
Kl. 10.00 – kl. 15.00
Masser af boder i gaden – Smagsprøver, nyheder og gode tilbud fra lokale og større danske producenter.

Aabenraa bjergmarathon

Aabenraa Bjergmarathon afholdes den 22. juni 2019

Her er der Naturmælk kakaomælk, når løberne kommer over målstregen.

Bjergløb kan tiltrække løbere, fordi ruterne er krævende. Men de kan også skræmme løbere væk – af samme grund. I Aabenraa er tingene gået op i en højere enhed. Aabenraa Bjergmarathon byder på både hårde bakker – og tusinder af deltagere.Aabenraa Bjergmarathon er blevet afviklet siden årtusindskiftet og ruten er karakteriseret af få, men lange stigninger. Stigningerne, hvoraf den skrappeste ligger på Hjarupvej, er placeret på fire sløjfer, som alle har udgangspunkt i Aabenraa by. Maratonløberne skal løbe alle fire sløjfer, mens dem, der løber kortere distancer, kan nøjes med en eller to sløjfer.

Men trods den spændende rute er det ikke dén, der gør Aabenraa Bjergmarathon til noget enestående. Løbets unikke styrke er, at der år efter år er så mange løbere, der deltager i det. Deltagerantallet ligger på ca. 3500, og det er altså lidt af en bedrift, når man tager i betragtning, hvor mange andre løb der findes rundt omkring – løb, hvis ruter oftest er noget nemmere at overkomme.

Ruten består af flere kuperede sløjfer, der alle har udgangspunkt i Aabenraa by. På maratondistancen møder man fem store bakker (50-75 højdemeter pr. stk.). Løbet er traditionelt blandt de danske motionsløb, der tiltrækker allerflest deltagere.

kulinarisk sydfyn

Svendborg

Juni 2019

Hvert år i juni er Svendborg vært for Kulinarisk Sydfyn, et fødevaremarked der fylder hele midtbyen. Der er masser af smagsprøver og engagerede udstillere, der gerne fortæller historien

N-Bar på Roskilde festival

Cocktail Bar d.3.-8. juli 2019

For andet år I træk håber vi på at Naturmælk får sin helt egen bar på Roskilde Festival, ses vi på N-Bar til en mælke cocktail (med alkohol eller uden)…. Du finder os i Art Zone, mellem Orange scene og Arena.

Tinglev 18-12-17

PRESSEMEDDELELSE

 

Et lille minus i et fusionsår.
Naturmælk har lige offentliggjort regnskabet for mejeriåret 2016/2017, der udviser et minus på 2,5 mio. kr. inkl. omkostninger i forbindelse med overtagelsen af Øllingegaard.

 

I et år, hvor det sønderjyske mejeri Naturmælk har fusioneret med det nordsjællandske mejeri Øllingegaard, er rigtig mange ting lykkedes på kort tid – men dog ikke helt nok til at få et positivt resultat på bundlinjen.

” Vi er faktisk nogenlunde tilfredse med resultatet, omend vi dog havde sigtet imod et positivt resultat ” udtaler direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk.

 

Han hæfter sig ved, at der på den fælles omsætning er sket en fin fremgang i løbet af året, at udbetalingen til landmændene er + 0,22 kr./ kg mælk i forhold til sidste år, samt at det er lykkedes at fortsætte den positive udvikling på begge mejerier.

 

” Resultat og året bærer præg af at en tilpasning af omkostningsstukturen på begge lokationer er igangsat, hvor vi dog har valgt at anvende et forsigtighedsprincip, hvilket også afspejler sig i resultatet. Dette sammenholdt med at priserne på markedet har haft en forsinkelse i forhold til, hvad markedet har kunnet bære, hvorfor de ønskede prisstigninger på økologisk mælk først har haft sin virkning fra primo 2017, gør at vi ikke kommer helt i mål med vores oprindelige forventninger til resultatet. Desuden har vi naturligvis investeret i fusionen, så i bund og grund giver det opnåede resultat i dette mejeri-år.” en tro på fremtiden siger direktør Leif Friis Jørgensen og fortsætter: ” Vi har oplevet at både andelshaverne, medarbejderne samt kunderne i fællesskab har udvist deres engagement overfor denne fusion og sammenlægning, så jeg ser derfor positivt på den fremtidige udvikling for De økologiske mejerier.”

 

Både Øllingegaard og Naturmælk er nogle af pionererne indenfor økologisk mejeridrift, samt økologisk produktion, og producerer i fællesskab et bredt sortiment indenfor mælk, yoghurt, og andre syrnede varianter, smør samt et bredt ostesortiment, der afsættes til såvel den danske detailhandel, samt til det danske foodservicesegment; cafeer, restauranter, offentlige køkkener samt private kantiner.

 

For yderligere oplysninger:
Leif Friis Jørgensen, direktør Naturmælk, tlf. 29250610, leif@naturmaelk.dk

 


 

 

Pressemeddelelse                                                                      d. 29-12-2016

 

 

 

En økologisk fusion.

 

Øllingegaard og Naturmælk går sammen om at lave fremtidens ”Økologiske Mejerier”.

 

 

 

Under navnet ”De Økologiske Mejerier” samles aktiviteterne i Øllingegaard og Naturmælk for at fremtidssikre lokale økologiske mejeriprodukter til det danske marked og de danske forbrugere, da fremtidens fødevarebevidste forbrugere kommer til at stille endnu større krav til økologiske produkter, end vi ser i dag.

 

 

 

Øllingegaard og Naturmælk har igennem længere tid talt om mulighederne for et tættere samarbejde, hvilket nu bliver en realitet – et par af spydspidserne indenfor økologisk mejeriproduktion har hermed valgt en sammenslutning.

 

Fusionen fremtidssikrer 2 selvstændige mejerier med egne produktioner og selvstændige brands, men med en fælles ledelse og en fremtidig styrke til gavne såvel forbrugerne som andelshaverne.

 

 

 

”Fusionen vil bl.a. sikre en fremtidig økologisk mælkeproduktion på – og omkring Øllingegaard, ligesom den store mængde af økologisk mælk, der ligger omkring Naturmælk, der dermed kan være med til at understøtte udbygning af produkter i samarbejde med vores nu sjællandske venner” lyder det fra en glad mejerichef Leif Friis Jørgensen i Sønderjylland.

 

 

 

”Øllingegaard, som i mere end 25 år har været fondsejet, har på mange områder været med til at præge mælkemarkedet med nytænkende produkter som ”15-timers mælk” og ”nærhedsprodukter” fra producent til forbruger og meget mere. Det er glædeligt at fremtidige ønskelige krav til optimering af økologikravene, nu kan sikres via fusionen med Naturmælk”, udtaler advokat Knud Foldschack på vegne Solhvervfonden.

 

 

 

”Det er min opfattelse, at fusionen med Naturmælk vil skabe et stærkt 100% økologisk mejeri, der vil være med til at gøre både Naturmælk og Øllingegaard endnu stærkere i markedet og mere attraktive for alle kunder. Jeg har været glad for min tid på Øllingegaard Mejeri – det har været meget spændende og lærerigt at arbejde med økologiske højkvalitetsprodukter. Jeg ser frem til at hjælpe det nye selskab godt i gang, og overlader herefter trygt ledelsen til mejerichef Leif Friis Jørgensen”, udtaler direktør på Øllingegaard Steen Jespersen.

 

 

 

Fusionen er en realitet pr. d. 01.01.2017.

 

 

 

 

 

Kontaktinfo:

 

Naturmælk                                                                     Øllingegaard

 

Leif Friis Jørgensen, direktør                                         Knud Foldschack, bestyrelsesformand

 

(Tlf. 29250610)                                                              (Tlf. 24616061)

 

Frode Lehmann, bestyrelsesformand

 

(Tlf. 20451640)


 

 

Øko-køerne lukkes på græs på søndag

 

De økologiske køer viser deres bedste dansetrin frem på søndag d. 17. april, når 80 øko-gårde landet over inviterer til Økodag. Endnu flere køer kan se frem til at komme på græs i fremtiden. I alt 44 mælkeproducenter er lige nu ved at blive økologer. To af de kommende øko-mælkeproducenter er med til at åbne stalddørene ved den officielle åbning af Økodag på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Knap en kvart million danskere delte øko-køernes begejstring sidste år, da køernes forårsfest løb af stablen. Og på søndag er det igen tid til at fejre, at de økologiske køer får græs under klovene. I alt inviterer 80 øko-gårde over hele landet til Økodag, hvor man kan opleve de økologiske køer danse.

 

– De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk: De er med til at slippe køerne fri. Køernes kåde forårsløb er et livsbekræftende syn. Når man ser deres begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, kan man ikke være i tvivl om, at det er dér, de hører til. Det burde være alle køer forundt at komme ud på græs, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

 

Alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret, og Per Kølster glæder sig derfor over, at mange mælkeproducenter lige nu overvejer eller er i gang med at lægge om til økologi.

 

44 mælkeproducenter er i gang med omlægning

Mange flere køer kan se frem til et sommerhalvår under åben himmel i fremtiden. Ifølge mejerierne, er 44 mælkeproducenter lige nu i gang med at lægge om til økologi eller starte op som økologer – svarende til en ca. 11 procent stigning i antallet af økologiske malkekvægsbedrifter i forhold til 2015. Mejerierne forventer således at øge produktionen af øko-mælk betragteligt for at imødekomme efterspørgslen på økologisk mælk og andre mejeriprodukter fra ind- og udland.

 

Yderligere er mejerierne i kontakt med mere end 50 landmænd, som har vist interesse for at blive økologiske mælkeproducenter og i øjeblikket overvejer, om de skal tage skridtet.

 

Øko-interessen er således i top. Derfor har Økologisk Landsforening inviteret to af de kommende økologiske mælkeproducenter med til at klippe snoren til øko-køernes frihedsløb ved den officielle åbning af Økodag. Det foregår hos Laust og Stinne Stenger på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Oplev, hvor øko-mælken kommer fra

– Økodag er både køernes og danskernes forårsfest. Det er en mulighed for at vise sine børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag på landet for hele familien, hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med respekt for dyrene og med hensynstagen til vores fælles natur og grundvand, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

 

Find dine lokale Økodag-værter på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 17. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.

 

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise Mejeri, Them, Øllingegaard, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Molkerei/Vest Mælk.

 

Hent gratis pressefotos fra Økodag

 

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november.
  • Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø. 
  • I 2015 var der 385 bedrifter med økologiske malkekøer i Danmark, ifølge NaturErhvervstyrelsen foreløbige opgørelse.

 

De to omlæggere, der deltager i åbningen af Økodag, er Søren Plougstrup Pedersen, Ribe, og John Korsgaard, Fjerritslev. De har startet omlægning i henholdsvis april og september 2015. Begge er tilgængelige for pressen på Økodag. Det samme er Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster.

 

For yderligere oplysninger:

Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening, tlf. 2222 0737, pk@okologi.dk

Søren Plougstrup Pedersen, omlægger, Ribe, tlf. 21 15 30 42

John Korsgaard, omlægger, Fjerritslev, tlf. 22 20 36 04

Birgitte Nygaard, projektleder, Økologisk Landsforening, tlf. 30328733 – bny@okologi.dk

Line Skouboe, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 8732 2714 / 2442 6952 – lsk@okologi.dk

 

 

 

 

Naturmælks landmænd indtager storbyen

 

Fredag den 25. september tager alle Naturmælks landmænd helt ekstraordinært turen fra Syd- og Sønderjylland til København for at møde forbrugerne.

 

Langt størstedelen af Naturmælks forbrugere er københavnere og derfor tager  30 landmænd fredag den 25. september toget til København for at tale med forbrugerne og møde dem, når de handler ind til weekenden i Føtexbutikker i hele hovedstadsområdet.

 

Forbrugerne kommer først

For det sønderjyske økologiske mejeri Naturmælk handler det nemlig om at vise, er der ikke er så langt fra landbrug til forbruger, som det kan føles: ”Når man køber en karton mælk i supermarkedet får man sjældent ansigt på den, der har produceret varen, og derfor har vi valgt i samarbejde med Føtex at tage dialogen op mellem landmand og forbrugere,” forklarer Mejerichef Leif Friis Jørgensen, der selv er med på turen til København fredag.

 

Du kan møde din Naturmælk-producent i følgende Føtex-butikker fredag den 25. september mellem klokken 13 og 17:

 

Føtex  Amagerbrogade 290, 2300 København S

Føtex Strandmarksvej 20, 2650 Hvidovre

Føtex Falkoner Alle 21, 2000 Frederiksberg

Føtex Mimersgade 124, 2200 København N

Føtex Jernbane Allé 44, 2720 Vanløse

Føtex Frederikssundsvej 284, 2700 Brønshøj

Føtex Lautrup Cent. Borupvang 2A, 2750 Ballerup

Føtex Glostrup Shoppingcenter 60, 2600 Glostrup

Føtex Herlev Bygade 9, 2730 Herlev

Føtex Reberbanegade 3, 2300 København S

Føtex Fisketorvet Kalvebod Brygge 59, 1560 København V

Føtex Nordmarks Alle 10, 2620 Albertslund

Føtex Lyngbyvej 11, 2100 København Ø

Føtex Kirkegårdsvej 2-4, 2300 København S

Føtex City 2 høje Taastrup, 2630 Taastrup

Føtex Banetoften 2, 2750                     Ballerup

Føtex Hvidovrevej 75, 2650, Hvidovre

Føtex Esplanaden Bredgade 77, 1260 København K

Føtex Østerbrogade 94, 2100 København Ø

Føtex Maglebytorv 2, 2791 Dragør

Føtex Rødovre Centrum 198, 2610 Rødovre

 

Om Naturmælk:

Naturmælk er et økologisk og biodynamisk mejeri i Sønderjylland, der er ejet af 32 landmænd og deres familier. Naturmælk producerer en lang række mælkeprodukter fra almindelig mælk til syrnede produkter, yoghurt og prisbelønnede oste. Naturmælk leverer mælk og andre råvarer til en lang række toprestauranter rundt om i Danmark.

 

For mere info kontakt

Mejerichef Leif Friis Jørgensen, Naturmælk: leif@naturmaelk.dk eller 29250610


 

Presseinvitation: 
Køer af gamle racer skal testes i 
moderne øko-besætninger 

Lørdag den 15. august er der familieforøgelse i fire økologiske Naturmælk-besætninger, når en flok slægtninge af gamle racer flytter ind for at blive testet i sammenligning med moderne malkekøer. Måske har de gode egenskaber, som er gået tabt i det intensive avlsarbejde.

 

Naturmælk og seks af mejeriets leverandører er gået sammen med forskere fra Aarhus Universitet om at undersøge, om gamle danske kvægracer har gener, som det er værd at bygge videre på i de økologiske besætninger. Det drejer sig om køer fra den gamle røde danske malkerace, der ligner dem fra Morten Korch-filmene, og køer af den gamle sortbrogede race Jysk Kvæg, som kun findes i ganske få besætninger.

 

Fem gårde i Sydvest- og Sønderjylland og én gård i Midtjylland er med i projektet, og lørdag står fire af landmændene klar til at modtage kvierne af gamle racer, som skal være en del af deres besætninger i de kommende fire år.

 

Igennem mange år er der blev avlet intensivt på malkekøerne for at få dem til at give mere mælk. Det er måske gået ud over andre egenskaber, som er gået tabt. Derfor vil vi undersøge, om køer af gamle racer har gener, der gør dem interessante i forhold til økologisk produktion . Det kan også være, at deres mælk har en anden og bedre sammensætning af fedt og protein, som kan give bedre produkter til forbrugerne,” siger Morten Kargo, som er kvægforsker ved Aarhus Universitet.

 

Naturmælk har store forventninger til de gamle racers gener og tror, deres mælk kan være egnet til nye specialprodukter:

 

”Vi håber meget, at forskningsprojektet kan give konkrete resultater, så vi i fremtiden kan tilbyde forbrugerne nye økologiske specialprodukter baseret på mælk fra gamle racer, ” siger direktør Leif Friis Jørgensen, Naturmælk.

 

Hidtil har man ikke for alvor kunnet undersøge de gamle racers produktionsegenskaber, fordi de få dyr, som er tilbage, typisk står i meget små, ekstensive besætninger. Nu bliver de for første gang testet under præcis samme vilkår som højtydende, moderne køer i økologiske produktionsbesætninger.  Hvis forsøget bliver en succes, kan det ikke alene føre til stærkere køer og nye mælkeprodukter, men også være med til at sikre, at genressourcer, som er ved at forsvinde, vil blive bevaret for eftertiden.

 

Pressen er velkommen til at overvære, når kvierne af gammel race ankommer til besætningerne i Midt- og Sønderjylland.  Kontakt Naturmælk for yderligere oplysninger.

 

 

Yderligere information:

 

Mejerichef Leif Friis Jørgensen, Naturmælk:  leif@Naturmaelk.dk eller 29250610

Senior Rådgiver Morten Kargo, Aarhus Universitet Foulum:  morten.kargo@mbg.au.dk eller 2330 3894

Formand for bevaringsudvalget Knud Erik Sørensen: 
org.kildegaarden@gmail.com eller 5174 3605

 

Lørdag leveres dyr til følgende fire besætninger:

Evald Vestergård, Hinge ved Kjellerup: evhinge@gmail.com eller 2010 2621

Frode Lehmann, Stensigmose ved Sønderborg: frode@stensigmose.dk eller 2045 1640

Günther Lorenzen, Jejsing ved Tønder: Günther er grundet datters bryllup ikke disponibel

Heino Mølholm, Sig ved Varde: molholm@bbsyd.dk eller 6110 9448

 

Partnere:

Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet, SEGES Kvæg, SEGES Økologi, Naturmælk, Registrering og ydelseskontrol (RYK), NordGen og VikingGenetics.

Projektet er finansieret af:

Projektet hedder SOBCows, det er koordineret af Internationalt Center for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, ICROFS. Pengene kommer fra Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram, GUDP, fra Bevaringsudvalget for genressourcer hos oprindelige danske husdyrracer samt medfinansiering fra Naturmælk, SEGES, RYK, NordGen, VikingGenetics og Aarhus Universitet. 

 

 

 

 

Fælles ansvar for naturen: Naturmælk har nu bistader på deres gårde

Hos Naturmælk har landmændene nu bistader på gårdene. Det sker som en del af en større indsats fra andelsmejeriets side, for at sikre biodiversiteten på og omkring de enkelte gårde, men også i erkendelsen af et medansvar for naturen omkring os. 

Bistaderne er blevet standard på Naturmælks gårde, der lige nu tæller 32 andelshavere i Syd- og Sønderjylland. Det sker for at sikre muligheder for Danmarks bestøvere og dermed også for at sikre overlevelsesgraden for bierne. ”Bier klarer sig bedst, når de bor i områder, hvor der ikke er anvendt sprøjtegifte på markerne. Det er her de har bedst adgang til føde, på lige fod med andre insekter. Som økologer har vi en stor mangfoldighed i floraen på vores marker, og derfor kan vi også være med til at bidrage til en mere spændende honning.” Forklarer bestyrelsesformand og landmand hos Naturmælk Frode Lehmann. 

Udsigt til mere dansk, økologisk honning
På langt de fleste af gårdene er bistaderne landmændenes egne, mens nogle af bistaderne er sat op i et samarbejde mellem lokale biavlere og landmændene selv. Og selvom det lyder som et rent hyggeprojekt, vil man på sigt gerne påvirke de skrappe regler for økologisk honningproduktion i Danmark, og på den måde være foregangsmænd på en egentlig dansk, økologisk honningproduktion: ”Vi drømmer selvfølgelig om at kunne producere noget af danmarks bedste økologiske honning. Bier er lidt som mennesker, de flyver ikke hen til en dårligere, sprøjtet mark for at spise, men bliver der, hvor føden er god.” fortæller Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk. 

Skrappe regler for økologisk honning
I Danmark er der ganske få steder, hvor man har mulighed for at opsætte økologiske bistader. Det kræver nemlig, at 85% af arealet i en radius af 3 km fra bistadet er økologisk landbrugsjord eller naturarealer. Derfor er langt størstedelen af den økologisk honning der er til salg i Danmark, importeret fra udlandet. 

Fakta: Truslen mod bierne. 
Medierne har i de seneste år været fyldt med historier, om hvordan antallet af bier forsvinder fra naturen. Og der er ikke blot tale om et dansk, men et globalt problem. Forskere har fundet ud af, at massedødsfaldene blandt bier skyldes sprøjtegifte i konventionelt landbrug, der ødelægger biernes evne til at formere sig og påvirker deres evne til at formere sig. Fordi bierne som bestøvere er afgørende for vores økosystem, handler truslen mod bier ikke kun om mindre honning i fremtiden, men også om at opretholde fødevareforsyningen globalt set. 

Fakta: Naturmælk
Naturmælk er et økologisk og biodynamisk mejeri i Sønderjylland, der er ejet af 32 landmænd og deres familier. Naturmælk producerer en lang række mælkeprodukter fra almindelig mælk til syrnede produkter, yoghurt og prisbelønnede oste. Naturmælk leverer mælk og andre råvarer til en lang række toprestauranter rundt om i Danmark.

For mere info kontakt 
Anne Sophie Lahme, annesophie@lahme.dk eller tlf. 2759 2173
Leif Friis Jørgensen leif@Naturmaelk.dk eller 29250610

Naturmælk -Det Økologiske Mejeri's photo.

 

 
 

 

 

Økologisk folkefest på Roskilde Festival 
132.000 festivalgæster bespises med mejeriprodukter fra Naturmælk. 

Det økologiske mejeri Naturmælk har indgået et tæt samarbejde med Roskilde Festival om at sikre en mere økologisk profil på festivalen frem mod 2017. Allerede nu er alle mejeriprodukter på festivalen økologiske og fra Naturmælk, og målet er, at 70% af alle fødevarer solgt på Roskilde Festival er økologiske i 2017. 

Danmarks største musikfestival og et lille økologisk mejeri i Sønderjylland lyder måske som et umage par. Og så alligevel ikke, for ønsket om at bidrage til et grønnere, mere økologisk danmarkskort ligger begge parter på sinde, og derfor er det helt naturligt at følges ad, når 132.000 gæster skal bespises på festivalen, der løber af stablen fra den 27. juni til den 4. juli i år. 

Et logistisk puslespil
Det kræver logistisk snilde og kreativ produktudvikling at sikre, at alle madboderne er forsynede med friske økologiske mejeriprodukter under hele festivalen. Samtidig skal varerne leve op til bodernes individuelle krav og ønsker. 

”For os har det været afgørende i valget af samarbejdspartner, at Naturmælk er leveringsstabile og samtidig har været lydhøre over for madbodernes behov og ønsker. Derfor har de oprettet et lokallager på festivalen, hvor boderne kan hente ekstra forsyninger, og Naturmælk har også arbejdet på at udvikle en smelteost, der er særligt god til pizza, som er noget, boderne sælger meget af på festivalen. I Naturmælk har vi været heldige at finde en samarbejdspartner, der fra begyndelsen har set det som en fælles indsats at sikre økologien på festivalen, og det er et samarbejde, vi er meget stolte af,” forklarer Lars Orlamundt, salgs- og kommerciel ansvarlig på Roskilde Festivalen. 

Økologi er fremtiden
Hos Naturmælk tror man på, at økologi er fremtiden, og derfor ser de Roskilde Festival som en mulighed for at påvirke fødevarebranchen og fremtidens unge forbrugere, der gæster festivalen. 

”Økologi handler om sundhed, både for vores natur, vores dyr og ikke mindst for os mennesker. Når muligheden derfor byder sig for at indgå et samarbejde med Roskilde Festival, er vi naturligvis rigtig glade for i fællesskab at kunne skubbe økologien et lille skridt længere,” siger Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk. 

Uddannelse og omlægning er nødvendigt
For mange af madboderne har det været nødvendigt med et omlægningskursus til økologi, og her har Naturmælk hjulpet med at få madboderne af sted på kursus, for et mere økologisk Danmark handler ikke kun om mejeriprodukter. 

”Vi bliver nødt til at se økologien som en fælles opgave på tværs af fødevarebranchen, og derfor vælger vi at investere i madboderne, så de har den nødvendige viden, der skal til for at arbejde med økologi,” forklarer Leif Friis Jørgensen.


 

PRESSEMEDDELELSE

Tinglev 1. september 2014

Det økologiske mejeri Naturmælk slår dørene op til høstfest for 5. gang – lørdag, den 6. september 2014

Høsten har altid været og er stadig klimaks i landbruget. Bønderne er rastløse, de lytter til vejrudsigten og starter nedtællingen til høst. Det er resultatet af et halvt års hårdt arbejde og investering.

Bønderne kan allerede fornemme duften fra afgrøden, og de stopper ikke før høsten er i hus. Når høsten er kommet i hus, er det tid til et rigtigt høstgilde! I ”gamle dage” kørte man hjem til gården, læssede af og her efter blev afslutningen fejret med et glas vin. Høstfesten blev afholdt i dagene umiddelbart derefter, hvor alle karle, piger og hele familien deltog. Man spiste godt, fik hjemmebrygget øl eller vin, og hvis man var heldig, var der en, der kunne spille harmonika, og alle kunne få en svingom og en fælles sang – Marken er mejet…

Høstfest –  traditionen genopdages hos Naturmælk

I dag er tiden lidt en anden. Naturmælk vil dog fastholde traditionen med høstfest, som fejringen af at høsten er i hus, og afholder derfor lørdag den 6. september kl. 11:00-16:00. En høstfest for hele familien – i en udgave hvor alle kan deltage.

Mejeriet slår dørene op for at fejre høsten, og alle der har lyst til at deltage i høstfesten denne lørdag er velkomne. Der bydes på et væld af oplevelser for både store og små; lige fra traktorture og hestevognskørsel, til rundvisning i mejeriet. Her er det muligt at få et indblik i mejeristernes dagligdag, og hvordan mælken forarbejdes til både smør og ost. Det er også muligt for gæsterne at deltage i workshops. Bl.a. ”øl/oste smagning”, ”bag dit eget brød”, ”komponer din egen dressing”, ”pølse og vilde urter workshop” og meget andet. En aktiv dag for hele familien med noget til alle sanser.

Kort sagt, alt hvad der hører sig til en moderne høstfest, krydret med god musik hvor bl.a. Carl King med band, Rachel fra Voice Jr. Og Henriette fra X- faktor optræder.

En lørdag i familiens tegn!

Kontakt info omkring arrangementet:

Nelly Frees Riggelsen: 21 47 23 18/73 64 28 20

 

 

Pressemeddelelse                                                       Tinglev 31.03.2014

 

En pris uddeles på onsdag d. 2. april 2014 til Naturmælk

Mælk, ost og samarbejde – en prisværdig blanding!

Mejeribrugets Samarbejdsforum overrækker onsdag årets samarbejdspris for 2013,  som Naturmælk opnår,  hvor der fra prisoverrækkeren bliver lagt vægt på de igangsatte og  indvundne resultater som samarbejdsorganisationen hos Naturmælk har bevæget sig fra og til i løbet af 2013.

Overrækkelsen sker på mejeriet Naturmælk kl. 11.00, hvor Mejeribrugets  Samarbejdsforums formandskab og konsulenter kommer på besøg.

” At vi som en lille aktør i mejeribranchen får denne pris,  værdsætter vi højt ” udtaler Leif Friis Jørgensen ,  der fortsætter ” og prisen er faktisk et kendetegn på at vi som mejeri er en homogen enhed,  når vi også ser på samarbejdet mellem ledelse-og medarbejder siden.” 

Tillidsmand Jes Juhler er enig i den betragtning og tilføjer: ” Vi har reelt set ikke de store problemer, da vores udgangspunkt er sund fornuft i måden at kommunikere og agere på, og mange mindre problemstillinger kan i hverdagen løses over en god kop kaffe”.

 

Kontakt Naturmælk: Leif Friis Jørgensen leif@naturmaelk.dk                29250610

 

 

 

 

Tinglev, den 14. november 2013

Holdvinder og Mejeribrugets Gourmetpris ved Landsmejeriudstillingen i Herning 2013 til Naturmælk.

Naturmælk har ved dette års Landsmejeriudstilling nu kaldet ”Danish International Food Contest” vundet fine priser med hjem til mejeriet.

Naturmælks skummetmælk blev Holdvinder og fik ærespræmie i et felt repræsenteret af al dansk produceret sød, let og skummetmælk.

Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk udtaler: ”At bliver holdvinder og dermed få en ærespræmie på årets Landsmejeriudstilling er en dejlig pris at vinde for mejeriet. Det viser jo at forskelle i mælkebehandlingen kan smages og bekræfter vel at økologi bare smager bedre? At det endda er tredje år i træk vi vinder guld og ærespræmie betyder også at det er den skånsomme behandling der bærer frugt.”

Årets ”Mejeribrugets Gourmet pris” vandt Naturmælk ligeledes her for deres biodynamiske hø mælk. Dommerpanelet, der var sammensat til at bedømme Gourmetprisen, var et udsnit af kokke som Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel, madblogger Philip Xavier, madskribent Ole Troelsø fra Dagbladet Børsen mfl.

Om mælken, der bl.a. leveres fra Naturmælk til Restaurant Noma, blev der sagt:

”En atypisk mælk med god fedme og en kompleks duft”

Leif Friis Jørgensen siger til denne pris: ”Vi vinder med en mælk. Men ikke en hvilken som helst mælk. Mælken er nøje udvalgt fra biodynamiske gårde, hvor der fodres med hø. Denne specialmælk er et niche produkt, der leveres til nogle af landets – ja nok verdenens bedste kokke og deres restauranter. Det er vi da lidt stolte af! Både at vinde prisen, men så sandelig da også at leverer til de ypperste på det gastronomiske danmarkskort.”

 

For yderligere information kontakt:

Leif Friis Jørgensen mejerichef Naturmælk              29250610

Nelly Frees Riggelsen marketing Naturmælk           21472318

 


 

Pressemeddelelse – Tinglev, den 26. februar 2013

 


Øko-mejeri slår et slag for naturen

Mælkeproducenter vil gøre en indsats for den vilde natur i agerlandet

Det ligger allerede i navnet: Natur-mælk. Det økologiske mejeri i Tinglev i Sønderjylland, der i forvejen er kendt for sine kvalitetsprodukter, og som bl.a. leverer til toprestauranter som Noma i København, vil nu gøre endnu mere for at leve op til sit navn.

Som det første mejeri i Danmark går Naturmælk nu direkte ind for at støtte sine mælkeproducenter i at gøre en indsats for naturen på de enkelte gårde. Der er tale om ”den lille natur” som de levende hegn, krat, små moser og vandhuller m.m. der omgiver de dyrkede arealer, som der nu skal gøres en indsats for. Den skal plejes rigtigt, og ny natur etableres i de skæve og fugtige hjørner, hvor det alligevel er vanskeligt at komme til med dagens store maskiner.

– Det ligger i hele vores ånd her i Naturmælk, at vi ønsker en højere grad af harmoni mellem vores produktion og den natur, vi dagligt arbejder og lever i. Med dette projekt, som tilbydes alle vore leverandører, ønsker vi at sætte fokus på naturen. Som økologiske landmænd finder vi det naturligt, at vi arbejder med og ikke mod naturen – vi ser natur og landbrug som en helhed, som skal bruges, men ikke misbruges, siger gårdejer Frode Lehmann, Broager, der udover at være leverandør af økologisk mælk også er bestyrelsesformand for Naturmælk.

I år starter Naturmælk med at få lavet såkaldte naturplaner for halvdelen af de 30 leverandører, og det er tanken at projektet skal køre videre de næste år. Naturplanen skal beskrive de naturværdier, der findes på den enkelte ejendom, og skal således giver landmanden et overblik over hvad han eller hun har på sin jord.

– Registreringen og beskrivelsen af de eksisterende naturværdier på bedriften tager vi som afsæt til hvad der fremadrettet kan gøres. Naturplanen omfatter dels gode råd om hvordan de enkelte landskabselementer bør plejes og bevares, dels vil den indeholde et idékatalog til landmanden om nye initiativer som plantning af levende hegn og remiser, anlæg af vildt- og brakstriber inde i selve afgrøderne, små vådområder osv., fortæller konsulent Jesper Tofft fra rådgivningsfirmaet Amphi Consult, som står for den konkrete udførelse af projektet.

Således skal der over de næste år iværksættes en lang række små tiltag, som tilsammen giver et bedre liv for agerhøns, gulspurve, tornsangere, frøer, harer og andet af markens naturlige dyreliv på Naturmælk-gårdene. Alt dette vil selvfølgelig også give glæde og livskvalitet hos landmanden og hans familie.

Mejerichef Leif Friis Jørgensen ser naturprojektet som endnu et kvalificerende tiltag for at markedsføre mejeriet som leverandør af de sundest tænkelige mælkeprodukter og oste i et giftfrit miljø, hvor landbrug og omgivelser går op i en højere enhed. En årelang indsats som stadig forbedres og finpudses.

– I en tid hvor forbrugerne dagligt stilles overfor udfordringer i deres indkøb af varer til husholdningen i form af alskens tilsætningsstoffer, arbejder vi målrettet mod at gøre vore produkter sundere. Vore landmænd sår nu langt flere urter, herunder krydderurter, ind i græsset, så køerne får en mere alsidig kost med et stort udvalg af vitaminer og smagsstoffer, siger Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk.

 

For yderligere information kontakt:

Leif Friis Jørgensen: 29 25 06 10
Frode Lehmann: 20 45 16 40

 

 

   

Projekt ”Økonomisk bæredygtig mælk fra Rød Dansk Malkerace (RDM-70)

– Den Røde Ko

Naturmælk gennemfører i efteråret 2017 projekt ”Den røde Ko”. Projektet er søgt til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyr – og plantegenetiske ressourcer. Det er Bevaringsudvalget under Miljø og Fødevareministreriet, Landbrugsstyrelsen der bevilliger. Formålet med vores projekt er at arbejde for at bevare de gamle husdyrracer og deres gener, gennem udvikling af en bæredygtig mejeriproduktion.   

Projektet tager udgangspunkt i Jens og Stig Benzons besætning på 120 RDM-70 køer som står på Rendebjerggaard på Fyn. Projektet vil gennem analyser af mælken, udarbejdelse af et forskningsreview, og en gennemførelse af en markedsanalyse give anbefalinger til hvilke mulige nicheprodukter det vil være bedst at udvikle på basis af mælken fra RDM-70.

I projektet arbejder Naturmælk sammen med Aarhus Universitet og SEGES.

 

 

   

 


 

   

En økologisk fusion.

Øllingegaard og Naturmælk går sammen om at lave fremtidens ”Økologiske Mejerier”.

 

Under navnet ”De Økologiske Mejerier” samles aktiviteterne i Øllingegaard og Naturmælk for at fremtidssikre lokale økologiske mejeriprodukter til det danske marked og de danske forbrugere, da fremtidens fødevarebevidste forbrugere kommer til at stille endnu større krav til økologiske produkter, end vi ser i dag.

 

Øllingegaard og Naturmælk har igennem længere tid talt om mulighederne for et tættere samarbejde, hvilket nu bliver en realitet – et par af spydspidserne indenfor økologisk mejeriproduktion har hermed valgt en sammenslutning.

Fusionen fremtidssikrer 2 selvstændige mejerier med egne produktioner og selvstændige brands, men med en fælles ledelse og en fremtidig styrke til gavne såvel forbrugerne som andelshaverne.

 

”Fusionen vil bl.a. sikre en fremtidig økologisk mælkeproduktion på – og omkring Øllingegaard, ligesom den store mængde af økologisk mælk, der ligger omkring Naturmælk, der dermed kan være med til at understøtte udbygning af produkter i samarbejde med vores nu sjællandske venner” lyder det fra en glad mejerichef Leif Friis Jørgensen i Sønderjylland.

 

”Øllingegaard, som i mere end 25 år har været fondsejet, har på mange områder været med til at præge mælkemarkedet med nytænkende produkter som ”15-timers mælk” og ”nærhedsprodukter” fra producent til forbruger og meget mere. Det er glædeligt at fremtidige ønskelige krav til optimering af økologikravene, nu kan sikres via fusionen med Naturmælk”, udtaler advokat Knud Foldschack på vegne Solhvervfonden.

 

”Det er min opfattelse, at fusionen med Naturmælk vil skabe et stærkt 100% økologisk mejeri, der vil være med til at gøre både Naturmælk og Øllingegaard endnu stærkere i markedet og mere attraktive for alle kunder. Jeg har været glad for min tid på Øllingegaard Mejeri – det har været meget spændende og lærerigt at arbejde med økologiske højkvalitetsprodukter. Jeg ser frem til at hjælpe det nye selskab godt i gang, og overlader herefter trygt ledelsen til mejerichef Leif Friis Jørgensen”, udtaler direktør på Øllingegaard Steen Jespersen.

 

Fusionen er en realitet pr. d. 01.01.2017.

 

 

Kontaktinfo:

Naturmælk                                                                     Øllingegaard

Leif Friis Jørgensen, direktør                                         Knud Foldschack, bestyrelsesformand

(Tlf. 29250610)                                                              (Tlf. 24616061)

Frode Lehmann, bestyrelsesformand

(Tlf. 20451640)

   
 


   

Øko-køerne lukkes på græs på søndag

 

De økologiske køer viser deres bedste dansetrin frem på søndag d. 17. april, når 80 øko-gårde landet over inviterer til Økodag. Endnu flere køer kan se frem til at komme på græs i fremtiden. I alt 44 mælkeproducenter er lige nu ved at blive økologer. To af de kommende øko-mælkeproducenter er med til at åbne stalddørene ved den officielle åbning af Økodag på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Knap en kvart million danskere delte øko-køernes begejstring sidste år, da køernes forårsfest løb af stablen. Og på søndag er det igen tid til at fejre, at de økologiske køer får græs under klovene. I alt inviterer 80 øko-gårde over hele landet til Økodag, hvor man kan opleve de økologiske køer danse.

 

– De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk: De er med til at slippe køerne fri. Køernes kåde forårsløb er et livsbekræftende syn. Når man ser deres begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, kan man ikke være i tvivl om, at det er dér, de hører til. Det burde være alle køer forundt at komme ud på græs, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

 

Alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret, og Per Kølster glæder sig derfor over, at mange mælkeproducenter lige nu overvejer eller er i gang med at lægge om til økologi.

 

44 mælkeproducenter er i gang med omlægning

Mange flere køer kan se frem til et sommerhalvår under åben himmel i fremtiden. Ifølge mejerierne, er 44 mælkeproducenter lige nu i gang med at lægge om til økologi eller starte op som økologer – svarende til en ca. 11 procent stigning i antallet af økologiske malkekvægsbedrifter i forhold til 2015. Mejerierne forventer således at øge produktionen af øko-mælk betragteligt for at imødekomme efterspørgslen på økologisk mælk og andre mejeriprodukter fra ind- og udland.

 

Yderligere er mejerierne i kontakt med mere end 50 landmænd, som har vist interesse for at blive økologiske mælkeproducenter og i øjeblikket overvejer, om de skal tage skridtet.

 

Øko-interessen er således i top. Derfor har Økologisk Landsforening inviteret to af de kommende økologiske mælkeproducenter med til at klippe snoren til øko-køernes frihedsløb ved den officielle åbning af Økodag. Det foregår hos Laust og Stinne Stenger på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Oplev, hvor øko-mælken kommer fra

– Økodag er både køernes og danskernes forårsfest. Det er en mulighed for at vise sine børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag på landet for hele familien, hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med respekt for dyrene og med hensynstagen til vores fælles natur og grundvand, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

 

Find dine lokale Økodag-værter på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 17. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.

 

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise Mejeri, Them, Øllingegaard, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Molkerei/Vest Mælk.

 

Hent gratis pressefotos fra Økodag

 

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november.
  • Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø. 
  • I 2015 var der 385 bedrifter med økologiske malkekøer i Danmark, ifølge NaturErhvervstyrelsen foreløbige opgørelse.

 

De to omlæggere, der deltager i åbningen af Økodag, er Søren Plougstrup Pedersen, Ribe, og John Korsgaard, Fjerritslev. De har startet omlægning i henholdsvis april og september 2015. Begge er tilgængelige for pressen på Økodag. Det samme er Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster.

 

For yderligere oplysninger:

Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening, tlf. 2222 0737, pk@okologi.dk

Søren Plougstrup Pedersen, omlægger, Ribe, tlf. 21 15 30 42

John Korsgaard, omlægger, Fjerritslev, tlf. 22 20 36 04

Birgitte Nygaard, projektleder, Økologisk Landsforening, tlf. 30328733 – bny@okologi.dk

Line Skouboe, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 8732 2714 / 2442 6952 – lsk@okologi.dk

 

 

 

   

Biofach 2016

Naturmælk var repræsenteret af Uhrenholdt på den danske fællesstand på Biofach i Nürnberg – hvor vores fødevareminister Eva Kjer Hansen stod for den officielle åbning.

En messe, der er mangfoldig:  77 lande er  repræsenteret på ØKO-messen og med deltagelse af over 2500 internationale udstillere.

 


 

   


 

   


 

   

Fælles ansvar for naturen: Naturmælk har nu bistader på deres gårde

Hos Naturmælk har landmændene nu bistader på gårdene. Det sker som en del af en større indsats fra andelsmejeriets side, for at sikre biodiversiteten på og omkring de enkelte gårde, men også i erkendelsen af et medansvar for naturen omkring os. 

Bistaderne er blevet standard på Naturmælks gårde, der lige nu tæller 32 andelshavere i Syd- og Sønderjylland. Det sker for at sikre muligheder for Danmarks bestøvere og dermed også for at sikre overlevelsesgraden for bierne. ”Bier klarer sig bedst, når de bor i områder, hvor der ikke er anvendt sprøjtegifte på markerne. Det er her de har bedst adgang til føde, på lige fod med andre insekter. Som økologer har vi en stor mangfoldighed i floraen på vores marker, og derfor kan vi også være med til at bidrage til en mere spændende honning.” Forklarer bestyrelsesformand og landmand hos Naturmælk Frode Lehmann. 

Udsigt til mere dansk, økologisk honning
På langt de fleste af gårdene er bistaderne landmændenes egne, mens nogle af bistaderne er sat op i et samarbejde mellem lokale biavlere og landmændene selv. Og selvom det lyder som et rent hyggeprojekt, vil man på sigt gerne påvirke de skrappe regler for økologisk honningproduktion i Danmark, og på den måde være foregangsmænd på en egentlig dansk, økologisk honningproduktion: ”Vi drømmer selvfølgelig om at kunne producere noget af danmarks bedste økologiske honning. Bier er lidt som mennesker, de flyver ikke hen til en dårligere, sprøjtet mark for at spise, men bliver der, hvor føden er god.” fortæller Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk. 

Skrappe regler for økologisk honning
I Danmark er der ganske få steder, hvor man har mulighed for at opsætte økologiske bistader. Det kræver nemlig, at 85% af arealet i en radius af 3 km fra bistadet er økologisk landbrugsjord eller naturarealer. Derfor er langt størstedelen af den økologisk honning der er til salg i Danmark, importeret fra udlandet. 

Fakta: Truslen mod bierne. 
Medierne har i de seneste år været fyldt med historier, om hvordan antallet af bier forsvinder fra naturen. Og der er ikke blot tale om et dansk, men et globalt problem. Forskere har fundet ud af, at massedødsfaldene blandt bier skyldes sprøjtegifte i konventionelt landbrug, der ødelægger biernes evne til at formere sig og påvirker deres evne til at formere sig. Fordi bierne som bestøvere er afgørende for vores økosystem, handler truslen mod bier ikke kun om mindre honning i fremtiden, men også om at opretholde fødevareforsyningen globalt set. 

Fakta: Naturmælk
Naturmælk er et økologisk og biodynamisk mejeri i Sønderjylland, der er ejet af 32 landmænd og deres familier. Naturmælk producerer en lang række mælkeprodukter fra almindelig mælk til syrnede produkter, yoghurt og prisbelønnede oste. Naturmælk leverer mælk og andre råvarer til en lang række toprestauranter rundt om i Danmark.

For mere info kontakt 
Anne Sophie Lahme, annesophie@lahme.dk eller tlf. 2759 2173
Leif Friis Jørgensen leif@Naturmaelk.dk eller 29250610

Naturmælk -Det Økologiske Mejeri's photo.

 

 
 
   

   
 

Første netværksarrangement blev en succes.

For første gang blev der afholdt et netværksarrangement for Kokkelandsholdets sponsorer, og der er vist ingen tvivl om, at det var en dejlig eftermiddag og aften, vi havde sammen.

Se alle billederne på vores facebookside: https://www.facebook.com/naturmaelk

      

 

   

 

   

OPSIGTSVÆKKENDE FUND AF STORMANDSGRAV

Der er fundet et enestående arkæologisk fund på en mark i Sneum. Et broncekar med indhold fra den romerske jernalder. Ikke siden 1960érne har man i sydjylland fundet noget lignende.

Se indslag fra tvsyd på linket herunder:

Her viser de arkæologer, som næsten ikke kan få armene ned. Udgravningen er i fuld gang.
Nu venter man så at se en meget negativ landmand, som har fået sit forårsarbejde udsat på ubestemt tid. Men nej, – frem på skærmen kommer en meget glad og positiv økologisk landmand med strikhue og stort smil. Det er SÅ spændende, siger han og er ikke spor fornærmet over at få forårsarbejdet udsat. Manden er Naturmælks leverandør Thomas Helle, som gjorde rigtig god reklame for vores erhverv. Vi er så stolte over at være i “klub” med ham.

 

 

 

   

 

   

 

Så kommer der nye yoghurtvarianter på hylderne i Føtex og Bilka. I morgen tirsdag lanceres de 4 nye frugtvarianter. Smag selv. Hvilken er din favorit?

   

 

   

Nu relanceres vores double cream i et nyt design. Signatur bliver vores nye premium serie, som består af vores mest unikke produkter. Håber I tager godt imod den ” nye ” familie. Double cream fås bl.a. i Superbest butikker, i hele landet.

   
 


   

 

 

   

   

Årets gourmetpris i kategorien andre mejeriprodukter vandt vi NATURMÆLK med vores Økologiske Jersey HøMælk. En Gårdmælk der fremstilles på basis af vores leverandør Peter Madsens jerseykøer og som bruges til frisk mozzarella fremstilling på Restaurant Bæst i København.

“Super stærkt produkt. Der er noget unikt over mælkeoplevelsen.”

 

http://www.foodcontest.dk/Produkter/Mejeri/Gourmet.aspx#

   
 


   

Højt humør hos Naturmælk på Food Festival
Naturmælk havde en travl weekend på Nordeuropas største madfestival, hvor mange af de 30.000 gæster fik smagt på favoritten – høosten.

 

   

      

   
”Her oppe i Århus kan vi godt lide ost. Især, hvis den er gratis”. Sådan lød en af de mange kække bemærkninger, som Naturmælks tremands-team blev mødt med, da de i weekenden 5.-7. september præsenterede Naturmælks oste på Food Festival i Århus. For mens hovedparten af mejeriets 70 medarbejdere og 30 leverandører festede til ære for den veloverståede høst hjemme i Tinglev, så fortsatte ægteparret Grethe og Klaus Gierl samt Frede ?? deres sommerturne for mejeriet. Indtil videre har de nemlig præsenteret oste både på dyrskuer, til Kongelig Classic sejlstævne i Åbenrå, Tønder Festival og Kulinarisk Sydfyn i Svendborg. ”Men Food Festival er nu speciel, fordi det er den største og flotteste,” siger Grethe Gierl, som sælger små tapas-tallerkener, hvor gæsterne får fire stykker ost sammen med et par kiks til 25 kroner. Og salget går fornuftigt, selvom de fleste nøjes med at få den gratis version ovre i salgsvognen, hvor Klaus Gierl og Frede ??  står.
”Her kan vi næsten ikke nå at skære smagsprøver på høosten ud, inden de er væk,” fortæller Klaus Gierl, som sammen med ostekniv og et stort smil på læben har travlt med at forklare om høostens historie, urterne på markerne og alle de andre ting, der gør Naturmælks oste specielle.
Også direktør Leif Friis Jørgensen nåede forbi Århus sammen med en gruppe udenlandske journalister, inden han skulle suse hjem for at være med til høstfesten.
”Vi er med, når der er fest og mulighed for at mødes med kunderne. Heldigvis har vi et stort netværk af lokale foreninger og frivillige, som hjælper os med vores arrangementer,” lød det fra direktøren.
Når weekenden er omme forventes i omegnen af 30.000 gæster at have besøgt Food Festival. Og ganske mange af dem har smagt høost, røget gouda og andre klassikere fra Naturmælk.

 

Læs mere om Food Festival her

 

Af WINTHER COMMUNICATION

-journalistik og kommunikationsrådgivning – speciale: Mejeristof – fødevarer og landbrug.

-en del af iværksættergruppen Inkubator i Agro Food Park

   
 


   
     

 

   

Økologisk SKYR med 0,2 g fedt/10 g protein fåes nu i 2 og 5 kg´s spande 

   
     

Mælk, ost og samarbejde – en prisværdig blanding!

 

Mejeribrugets Samarbejdsforum overrakte onsdag d.2 april 2014 årets samarbejdspris for 2013.

” At vi som en lille aktør i mejeribranchen får denne pris, værdsætter vi højt ” udtaler Leif Friis Jørgensen, der fortsætter ” og prisen er faktisk et kendetegn på at vi som mejeri er en homogen enhed, når vi også ser på samarbejdet mellem ledelse-og medarbejder siden.” 
Tillidsmand Jes Juhler er enig i den betragtning og tilføjer: ” Vi har reelt set ikke de store problemer, da vores udgangspunkt er sund fornuft i måden at kommunikere og agere på, og mange mindre problemstillinger kan i hverdagen løses over en god kop kaffe”
 
 
       
 

 

 

 


 

Så fejrer vi her til formiddag,  at vi har vundet Mejeribrugtes Gourmetpris 2013 for vores biodynamiske hømælk.

 

 


 

DM i HØ,07-09-13

Weekendens afvikling af DM i HØ resulterede i 2 superplaceringer til 2 af Naturmælks leverandører.

Således gik 2.pladsen i kategorien” marktørret hø” til Frode Hjort Gregersen og 2.pladsen i kategorien “ladetørret hø” til Jejsing Demeter . 

Hø er i de seneste 50 år blev fortrængt som det primære grovfoder i landbruget. Det er synd, for at tørre græs til hø er faktisk den bedste måde at bevare det friske græs’ gode ernæringsegenskaber og smag. Samtidig får mælk fra køer, der lever af hø i stedet for ensilage, en anden kvalitet, der kan udnyttes i fx osteproduktion, siger Thorkild Nissen, der også var dommer i hø-konkurrencen.

Dommerpanelet bestod foruden Frank Erichsen og Thorkild Nissen af Per Kølster, agronom, brygger og formand for Økologisk Landsforening, Marko Hansen, kok hos Rødder, Nils Erik Nilsson, landmand og formand for Thise mejeri og Sisse Budtz, kok og ejer af restaurant L’estragon.

Dommerpanelets beskrivelser af vinderhøet:

Ladetørret hø:

Mange forskellige planter, kraftig duft af kamille, blød i konsistensen, forskellige urter, god biodiversitet, ville være god til fisk, toner af mynthe.

 

Marktørret hø:

Toner af lakrids og tobak, en del kløver, fin duft og struktur, let fordøjelig.

 

 

 
   

 

Vi har brug for at alle støtter op og be´r om DIN hjælp!

 

Naturmælk har sagt ja til at være en af de 6 virksomheder i Syd- og Sønderjylland, der indtil d.26 Maj 2013 vil samle penge ind til Familier med kræftramte børn – penge der ubeskåret går videre til børnene og deres rekreationssted Anselot ved Silkeborg.

 

Vi er ved at arrangere mange ting alt fra støtte middage på Krusmølle i løbet af perioden, støtte indsamling, tombola på Gram slot havefestival i weekenden 24-26/05-13, ost og vinsmagningsaftner på Naturmælk og flere andre gode initiativer der har et formål: At samle penge ind til børnene.

 

Du kan give dit bidrag og vise din støtte!

 

Du kan sætte penge ind på denne konto, der er oprettet til arrangementet i Sydbank:

 

Reg.nr. 8065, konto nr. 1361224

 

Vi er taknemmelige for alle beløb der indsættes, og som sagt 100%  går ubeskåret videre til børnene fra familier med kræftramte børn.

 

Så støt en god sag- vi har taget stilling.

 

 

 
 

   


  

 NATURMÆLK sponsor ved DM for ernæringsassistenter!

DM samler de mest talentfulde elever fra erhvervsuddannelserne, herunder ernæringsassistentuddannelsen. Målet er at motivere de unge til at skærpe deres i forvejen høje faglige niveau og vise folkeskoleelever ernæringsassisstentuddannelsens mange muligheder.

Det er fagligt udvalgs mål med deltagelsen i DM  at sætte fokus på den høje faglighed.

Som sponsor er vi med til at give de unge en god uddannelse og øge tilgangen til erhvervsuddannelserne. Vi får mulighed for at påvirke de unge og deres karriereplaner og får chancen for at fange opmærksomheden hos de mere end 20.000 besøgende – herunder fremtidige ansatte og forbrugere. Og ikke mindst styrke vores netværk blandt lærere og ledere fra erhvervsskolerne samt møde branchens folk, der møder op med elever.

Se filmen her: http://www.youtube.com/watch?v=bsR6vT0OWRg

 


 

 

Naturmælk afliver ikke tyrekalve:

Smag, smil og gummistøvler:

Høstfest hos Naturmælk:

ØKODAG – Slip køerne fri:

Upload Image...