Maria og Esben Sveidahl Lauridsen:

Immervad.

På gården Immervad, som ligger mellem Haderslev og Aabenraa i det sønderjyske, bor Maria og Esben og deres 4 børn. Gården ligger i smukke naturomgivelser, tæt på Immervad Bro. Stedet rummer stolte historiske traditioner, for netop dette sted var knudepunkt for studedrivning helt tilbage i 1700- tallet. I dag er der fokus på økologi, og produktion af mælk med den bedste kvalitet.

I staldene er der 200 jerseykøer og opdræt herfra, og der drives 200 ha. jord. Maria arbejder som gymnasielærer, og Esben driver gården sammen med en fodermester og elev. På gården er der også et herberg, hvor folk der vandrer på Hærvejen kan overnatte.

Hvornår gik du ind i økologien – og hvorfor?

Maria og Esben overtog gården i 2009 og i 2012 var de klar til at levere økologisk mælk til Naturmælk. I økologien skal køerne ud på græs, og det var en vigtig del af beslutningen om at lægge om til økologisk drift. ”Køer foretrækker græs, det er det bedste fodermiddel til køerne, og det passede også godt med, at de gamle stalde kunne udnyttes bedst muligt” fortæller Esben. Han ville gerne være fri for at køre med marksprøjten, og han var bekymret for børnene. ” Der stod ofte en beskidt marksprøjte i værkstedet, hvor børnene også kom og rendte forbi. Det ville jeg gerne slippe af med”.

Forbrugerne tager et aktivt valg når de vælger en mælk, der er en krone dyrere.

Esben har konstant fokus på at forbedre sin mælkekvalitet. Han er meget bevidst om, at når han har valgt at levere mælk til et mindre økologisk mejeri, som Naturmælk, forpligter det. Det er et stærkt brand, og landmanden er tæt på forbrugerne, når mælken bliver solgt i Danmark. Når forbrugerne giver 1 krone mere for deres mælk, så skal kvaliteten også være i orden. Det motiverer Esben, ” det er langt sjovere at lave en god kvalitet til en højere pris, noget som folk gerne vil have”.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien ifølge dig?

Esben ser gerne, at den økologiske mælkeproduktion stadig bliver en slags nicheproduktion, hvor mælken ikke bare er en standardvare. Men økologerne skal også udvikle sig, ” vi skal være klar til at flytte os, så man kan se, at der er en forskel. Vi skal flytte os i en mere bæredygtig og økologisk retning, så vi har nogle klare mål, vi kan skille os ud på”. Alle Naturmælks leverandører får lavet en RISE bæredygtigheds model, som giver landmanden et pejlemærke i forhold til at udvikle sig mere bæredygtigt.   

Hvad siger du når du møder skepsis overfor økologien?

Der har været lidt skepsis blandt kollegaerne. Økologien er foran på point i medierne, og i forhold til forbrugerne er det nemmere at være økolog. Esben mener, at både de økologiske og de konventionelle landmænd burde blive bedre til at bakke hinanden op.

Hvad er du stolt over?

Esben er stolt over hverdagen ”det er fantastisk at have så meget frihed som landmand, et eller andet sted er man altid hjemme, selvom der er perioder med rigtig meget arbejde”. Maria og ham købte gården på et tidspunkt, hvor finanskrisen herskede, og økonomien har været presset. Alligevel har de formået at udvikle bedriften derhen, hvor de gerne vil. Esben har arbejdet med at få indført sæsonkælvning på gården, og det er lykkedes.

Hvilke specielle økologiske tiltag er der på din bedrift, - hvad er unikt?

Maria og Esben har i mange år holdt Økodag, hvor der kommer mellem 1400 og 1500 gæster, som ser køerne blive lukket ud på græs for første gang i foråret. Her kommer folk for at hygge sig, og det er en enestående chance for at vise forbrugerne hvordan et økologisk landbrug med malkekøer ser ud. På økodagen får de hjælp fra familie, den lokale skole og spejderne, så dermed er økodagen også samlingspunkt for et godt lokalt samarbejde.

Hvilket produkt er dit yndlingsprodukt?

Hertil svarer Esben uden tøven: Frisk mælk.

Hærvejen 14
Immervad
6500 Vojens