LISA OG KRISTIAN THERKILDSEN:

Vi skal tro på, at vi er dygtige

Mange danske landmænd har overtaget slægtsgården og fører den videre i familiens ånd. Men Kristian og Lisa Therkildsen købte deres egen gård i 1991 og fandt hurtigt ud af, at de ville gøre det på deres egen måde. Som Kristian siger: ”Kemisprøjten var ikke vores kop te.”

På gården Øster Åsted ved Varde styrer Kristian og Lisa Therkildsen og tre fuldtidsansatte medhjælpere i dag en bedrift 180 malkekøer og ca. 180 kvier og kalve med i alt 300 Ha jord. Der er bestemt sket noget, siden dengang i starten af 1990’erne. 

Da vi købte gården og de tilhørende 40 køer, var den ikke økologisk. Men de tanker, der havde brygget hos os et stykke tid,  blev til virkelighed, da vi med egne øjne så forskellene, og i 1995 omlagde vi til økologi, fortæller Kristian.

Kristian , der som ung mand gik på landbrugsskole, havde dengang ikke et mindset der var økologisk. Men…. Da landbrugseleverne en dag havde været ude og besøge en økolog, var Kristian faktisk den eneste på vej hjem i bussen, der var fortaler for det, de havde set.

Og tanken blev siddende.

Da vi fik gården her, var der – sommeren før, vi lagde om –  25 svalereder rundt på gårdspladsen, som bare forsvandt. Der var sket noget, og vi kunne ikke finde ud af hvad.

Om det var kemi på gårdspladsen, eller fluebekæmpelsen i stalden – det ved vi ikke.

Men det skubbede os det sidste stykke vej over i økologien.

Og svalerne er tilbage nu. De har det godt. 

Hvor det måske i starten var holdningerne, der bar økologien, oplever Kristian Therkildsen i dag, at økologien faktisk betaler sig. I 2002 blev han andelshaver i Naturmælk og har ikke fortrudt et øjeblik.

Hvad er fremtidens planer på Øster Åsted?

Vi har længe ønsket os at grave rørene på engen op og lade vandet løbe frit til glæde for fugle, fauna og græssende kvæg. Vi har søgt om tilladelse hos kommunen til vådområdeprojektet, med start til næste efterår. Men jeg har ikke så travlt, som jeg har haft. Lige nu har vi valgt at tage hånd om vores tyrekalve og beholde dem på gården. Der skal meget foder til, og vi har brug for alt arealet. Vådområdeplanerne vil tage 50 hektar af vores areal, så enten skal vi reducere vores dyrehold, eller finde mere jord. Vi håber på det sidste. 

Jeg har en tro på den økologiske fremtid og vurderer at økologien i fremtiden ser positiv ud, og jeg kan ikke se andet, end at det er den vej, dansk landbrug skal.

Vi skal tro på, at vi er dygtigere.

Vi skal tro på, at vi kan lave noget, der er bedre end i Østeuropa.

Vi skal lave kvalitetsprodukter. Og noget som forbrugerne vil påskønne.

Jeg er sikker på, at der bliver flere og flere forbrugere, der vil betale for kvalitet.

Skeptikerne bliver vel klogere med tiden? Det er ikke altid, at jeg gider at tage kampen med de kritiske røster af økologisk produktion.  Jeg tænker nok, at de bliver klogere med tiden – men andre gange tager jeg diskussionen.

Det er blandt andet et spørgsmål om, hvor man bruger jorden.

Kristian nyder ofte en del af de produkter, som hans egen mælk bliver produceret af.

Hodde Kristian og Høosten er gode oste,  som vi ofte nyder i familien. Det er fantastiske oste, de ligger over, hvad man ellers kan finde i Danmark. Og hver morgen spiser jeg ABC tykmælk fra Naturmælk. 

Kom og besøg os.

Vores landbrug er et såkaldt “åbent landbrug”, vi har med passende mellemrum besøg af skoler eller af børnehaver, som vi gerne bruger et par timer på at vise vores landbrug frem og fortælle historien om, hvorfor vi har valgt at gå økologiens vej.

I Syd og Sønderjylland ligger de 34 økologiske familiegårde, der ejer Naturmælk. Derudover ligger der 4 gårde på Fyn, der ligeledes har ejerskab i mejeriet.  Familiegårdene med de tilsammen ca.4200 køer drives meget forskelligt; således er 5 gårde biodynamisk drevet, andre 5  gårde har udelukkende jerseykøer, og 4 gårde drives med hø-fodring året rundt.

Disse forskellige driftsformer giver grobund for et meget varieret sortiment af fødevarer fra vores mejeri.

Kvongvej 319, Åsted
6800 Varde