Katrine fynbo og Frederik Uhre

Lidt om Bøgelundegård, Katrine og Frederik.

Lidt uden for Varde i østlig retning ligger Bøgelundegaard hvor Katrine og Frederik driver deres landbrug. De overtog gården i 2013 efter Frederiks far, og Frederik er 5. generation. Besætningen består af 75 køer, kalve og kvier af racen jersey. De fleste er jerseykøer, men også et par enkelte SDM. De dyrker græs, lucerne, korn og majs på de 75 ha jord. Der er sæsonkælvning på gården, så alle køerne kælver i løbet af 9 til 12 uger, – fra d. 20. juli og frem.

Gården ligger i det naturskønne område tæt på Karlsgårde Sø. En del af ejendommen ligger i et udpeget Natura 2000 område, hvilket betyder at området er udpeget for at beskytte en række truede, sårbare eller karakteristiske dyr, fugle, planter og naturtyper. Det giver smukke omgivelser, men også begrænsninger i forhold til udvidelsen af gården. Men gårdens nuværende størrelse passer fint i Katrines og Frederiks planer for fremtiden.

Vi er stole over at være landmænd.

Det er vigtigt for Katrine at de forbrugere der køber Naturmælks produkter også ved at landmanden passer godt på sine dyr, ”forbrugerne skal vide, se, og mærke at der er mennesker bag mælkekartonerne”. Derfor er deres landbrug altid åbent for besøgende, og derfor holdt de også Økodag, hvor alle interesserede kunne komme og se køerne komme på græs i foråret.  Der er mange forbipasserende gården både store og små, og dem tager Katrine og Frederik gerne en snak med.

Hvornår gik i ind i økologien og hvorfor?

I 2015 startede de omlægningen til økologi, og i marts 2017 kunne de levere deres første økologiske mælk. Den økologiske produktionsform var ikke så langt fra den måde de drev deres konventionelle landbrug på. Da en gammel bekendt sagde til dem ” at nu kører toget, det er nu i skal gøre det” blev de inspireret til at starte omlægningen. De leverer deres mælk til Naturmælk, og oplever at det er nemmere at blive hørt i et lille andelsmejeri. ” Når vi er til møde i Naturmælk sammen med de øvrige leverandører, kan vi altid få lov til at sige det vi mener direkte til direktøren eller formanden for mejeriet” understreger Frederik.

Katrine og Frederik driver ejendommen i fællesskab, og har på skift haft arbejde udenfor bedriften. De samarbejder med en økologisk nabo som dyrker grovfoder til køerne, til gengæld modtager han gødning til sine marker. ” Vi styrker hinanden og det giver god synergi” fortæller de.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien ifølge jer?

Der er udfordringer i forhold til fremtidens økologi, for det gælder om hele tiden at udvikle sig og blive bedre til sit håndværk. Vi skal blive bedre til dyrke alt vores foder i en god kvalitet, det er vigtigt når der skal være en høj grad af selvforsyning på gården. Vi skal hele tiden blive bedre til at passe vores dyr godt, så vi har sunde og raske dyr, som kan leve i mange år, og få mange kalve. Det er godt for dyrene, og det er godt for økonomien. Vi skal have en fornuftig mælkeydelse. Kalvene skal have det godt, og vi skal være klar til at tage individuelle hensyn til dyrene, hvis det er nødvendigt. ” Vi skal være åbne overfor at efterkomme forbrugerne ønsker, hvis vi skal udvikle os” sammenfatter Katrine.   

Hvad siger du når du oplever skepsis overfor økologien?

Det har ikke altid været nemt at være i dialog med de konventionelle landmænd omkring dem, men så har de bare lukket den samtale, og alle har accepteret at der har været forskellige opfattelser af hvordan et landbrug skal drives.

Hvilket økologiske produkt er dit ynglingsprodukt?

Det er høosten, stikkelsbærisen og smørret.

Agervigvej 50, 6800 Varde