HEIDI GRØN OG LARS JAGER MADSEN:

“Jagergaarden”

Om gården:
Heidi og Lars driver Jagergaarden ved Sig med 190 sortbrogede køer. Der drives 200 hektar jord med kløvergræs, majs, lupiner og korn. Lars købte gården af sin far i 2003, inden da har Lars været ansat på gården. Gården blev lagt om til økologisk drift i 1997.

Sædskifte og foderproduktion

Lars lægger vægt på at have et varieret sædskifte og mange forskellige fodermidler til køerne. Alle kornarter er repræsenteret på gården og Lars har god held med at dyrke lupiner til modenhed og høster over 42 tønder per hektar. Lupinerne er protein- og fedtholdige og på den måde kan Lars sammensætte sit eget kraftfoder med korn og lupiner. Som grovfoder får køerne kløvergræs, enghø, lucerne og majs.

Succeshistorie

Lars har mange ældre køer i flokken. Blandt andet er der en ko, som er 15 år gammel og har fået 11 kalve, hvilket er usædvanligt nu til dags. Dens livsydelse har rundet 120.000 kg mælk.

Målsætning

Det er et mål at blive helt selvforsynende med foder. Lars hjælper en nabolandmand, en planteavlsejendom, med at lægge om til økologisk drift. Via det samarbejde omkring grovfoder og gødning bliver det muligt at være selvforsynende.

Hvorfor leverer vi mælk til Naturmælk?

Vi blev opfordret af 2 andre leverandører, Frode og Heino. Vi havde tænkt på det inden, men hørt at det var svært at komme ind.

Vi er glade for at levere til et mejeri, hvor al mælken er økologisk, hvor man har indsigt og indflydelse i mejeriet, hvor idéer bliver hørt, et større fællesskab mellem leverandørerne. Ved leverandørmøderne møder alle op og ideer og udviklingsplaner bliver diskuteret.

Planer for de kommende år...

Lars har ingen planer om at skulle have flere køer. Køerne kunne godt bruge lidt mere plads, så måske skal der bygges en ny stald i de kommende år. Ellers vil Lars arbejde på at forbedre driften indenfor dens nuværende rammer.

I Syd og Sønderjylland ligger de 30 økologiske familiegårde, der ejer Naturmælk. Familiegårdene med de tilsammen ca.3500 køer drives meget forskelligt; således er 5 gårde biodynamisk drevet, andre 3 gårde har udelukkende jerseykøer, og 4 gårde drives med hø-fodring året rundt.

Disse forskellige driftsformer giver grobund for et meget varieret sortiment af fødevarer fra vores mejeri.

Lykkebjergvej 60, Sig
6800 Varde