Janis og Morten

“Jagergaarden”

Om gården:

Lidt nord for Varde, tæt på landsbyen Sig ligger Jagergaarden. Mælken fra køerne på Jagergaarden har helt tilbage til 1997 været leveret til Naturmælk. Der er stolte traditioner på gården med produktion af økologisk mælk, og dyrkning af mange foderafgrøder til køerne.

Gården har nu fået nye ejere.

Janis og Morten har overtaget gården. 01. juli 2019 kunne de levere deres første økologiske mælk til Naturmælk. På Jagergaarden er der 180 SDM/RDM krydsningskøer. Kvier, stude og goldkøer holder til på naboejendommen Tønding Nordgaard. Nogle af studene afsættes til lokalafsætning – til kunder som gerne vil betale for en god kvalitet. På de 370 ha dyrkes der græs, majs, hestebønner, ærter, lupin og korn. Selvforsyning med foder til gårdens dyr har høj prioritet. Der er 3 ansatte på gården ”for alting skal gøres ordentligt, og vi skal kunne holde fri” er vigtigt for Morten. Janis er selvstændig og har store planer med udnyttelse af gårdens staldlænger til klinik med alternativ behandling.

Økologien kommer tættest på naturen.

Morten har en traditionel landbrugsuddannelse, og har i mange år arbejdet på Jagergaarden, så han vidste hvad han gik ind til. ”Når jeg skal fortælle hvorfor jeg valgte økologien, er det fordi jeg gerne vil være tæt på naturen, vi skal passe på naturen og her kommer den økologiske dyrkningsform tættest på”. Janis supplerer ”Vi har to små drenge. Derfor skal vi passe på vores natur og vores klima, og vores fødevarer skal have et højt indhold af vitaminer og mineraler”.    

Hvad er du stolt over?

At være nyetableret i landbrugserhvervet er en udfordring, og Morten er stolt over at det har været muligt for ham at overtage en mælkeproduktion. ”Jeg har kunnet tjene penge på noget der var småt. Vi har regnet meget på tallene og være nøjsomme. Vi har ikke ladet os friste til at købe mange nye maskiner. Investeringerne er gået til køerne, og vores dyr er rolige og tillidsfulde”.

Janis er stolt over at levere mælk til et mejeri som er lidt mere ”eksklusivt”. ”Man lægger mere mærke til vores produkter, eks. vores høost. Jeg bliver glad når vores små nevøer fra byen kun vil drikke mælken fra den karton hvor koen er på”. De har jo ofte mødt koen ude ved Morten.

Hvilke specielle økologiske tiltag er der på din bedrift?

Morten har de sidste to år deltaget i forsøg med at lade kalvene afgræsse i mange små folde på langt græs, så det kan undgås at kalvene bliver angrebet af parasitter. Morten har overvejet forskellige muligheder for at indgå i samarbejde omkring biogas. Men fokus er først og fremmest på at få den nyerhvervede gård til at køre som Morten gerne vil have nu og i fremtiden.

Hvad siger du når du møder skepsis overfor økologien?

De konventionelle landmænd i nabolaget har tidligere været skeptiske overfor økologien, men nu har mange af dem også lagt deres gårde om til økologi. Morten har et godt samarbejde med flere af de økologiske planteavlere. Morten har jo sine køer, kvier og stude til at afgræsse markerne, og det gør det lettere at holde ukrudtstrykket nede i de økologiske marker.

Hvilket produkt er jeres ynglingsprodukt?

Hø-osten og appelsin yoghurt er højt på listen over de bedste produkter. Og den gode creme fraiche er med på listen. Men den er så god, at der må restriktioner på!

Lykkebjergvej 60, Sig
6800 Varde