Hannah Bahnsen:

Selvfølgelig kan det lade sig gøre

I 2007 fik Hannah Bahnsen et job, hun ikke havde søgt – nemlig jobbet som økologisk landmand. For da hendes mand Jes Jepsen mistede livet til kræft, overtog hun deres økologiske bedrift Ligaard – uden en landmandseksamen og uden erfaring. Det har hun aldrig fortrudt.

dag, 9 år senere, er Hannah Bahnsen chef for en fodermester og en elev, har sommerpraktikanter fra Østrig, en Bed & Breakfast, 295 hektar jord, 171 køer, kvieopdræt – og papir på, at hun kan drive landbrug.

”Da min mand var syg, blev jeg spurgt, hvad der skulle ske, når han en dag ikke var her mere. Jeg svarede, at jeg ville blive her. Så efter vi mistede Jes, drev jeg gården videre med et gårdråd bestående af konsulenter, min svigerfar og en god ven. Men efter 2-3 år lod jeg dem gå. Der var ikke råd til alle. Og så kørte jeg det hele selv,” fortæller Hannah Bahnsen.

Kvinde alene i landbruget

Selvom Hannah dengang fik meget opbakning fra venner og naboer, mærkede hun også fra flere sider lurende skepsis, om hun nu kunne klare mosten som alene kvinde.

”Men jeg er meget stædig, og jeg tænkte, at jeg nok skulle vise dem. Efter at have kørt bedriften i 3 år, fik jeg dispensation til at tage det sidste modul af landbrugsuddannelsen, så jeg kunne få papir på mine evner,” fortæller Hannah Bahnsen, der også oprettede en landsdækkende erfa-gruppe for kvinder i samme situation.

En gruppe, hun stadig ser, og som beriger hinanden med både faglige og personlige samtaler om de trælse perioder, der også opstår, når man er alene om liv og landbrug.

Tanker om økologi og etik

Hvornår gik du ind i økologien – og hvorfor?

”Oprindelig var det jo min mand, der omlagde til økologi i 1998. Men det var en fælles beslutning, som var under opsejling i flere år. Mine børn kan ikke huske, at der har været en sprøjte her på gården,” fortæller Hannah Bahnsen.

Den anderledes måde at tænke på, som økologien kræver, havde parret allerede dengang inde på livet. Med en læge, en lærer og en økologisk konsulent i den nære vennekreds var der samtalestof nok om både etik og praktik, og en dag tog de beslutningen.

”En af hovedårsagerne til den økologiske omlægning var vores tre børn. Når de små gik sammen med deres far og deltog nysgerrigt i alt, hvad de kunne, kom de alt for tæt på de giftige midler. Men Jes mærkede også dilemmaet ved at sprøjte, når han kunne se, at han med giften egentlig bare gik og reparerede på et selvskabt problem,” fortæller Hannah.

Mere liv på Ligaard og i økologien

Hvad er der sket på gården for nylig – og har du fremtidsplaner?

”I 2015 lavede vi levende hegn, hvor der bl.a. vokser honningurt til bier, og vildtremiser på områder, hvor vi ikke kan arbejde. Her kan dyrene gemme sig og have et helle. I 2016 har vi planer om anlægning af to søer på områder, der i forvejen er våde. Vi håber på mere liv, flere insektarter og måske frøer,” fortæller Hannah Bahnsen.

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”De skeptikere, der er tilbage, er mest af alt stædige, tror jeg. Måske mangler de også viden, og vil ikke optage den. Det mærker jeg, når jeg søger nye folk. Der er nogle, der ikke vil økologien – punktum – men så vil jeg heller ikke arbejde med dem. Det er også et generationsspørgsmål.

Gennemsnitsalderen for landmænd i dag er over 50 – så jo flere unge, der kommer til, jo flere muligheder er der for økologien, tror jeg,” siger Hannah Bahnsen.

Den økologiske fremtid

Hvordan ser fremtiden ud for økologien – ifølge dig?

Jeg tror, at økologi er vejen frem! Dels så har vi ingen pesticider eller kunstgødning, så vi sparer enorme ressourcer. Dels tror jeg, at menneskene bliver mere og mere bevidste om, hvad de spiser, og hvad maden gør ved dem. Og selvfølgelig kan det lade sig gøre, også selv om man har en stor bedrift. Se bare på Prins Charles’ gods, der er omlagt til økologi,” siger Hannah Bahnsen.

Hvilket produkt fra Naturmælk / egen produktion er din favorit?

”Det kan siges helt kort: Piskefløden i min kaffe,” griner Hannah Bahnsen.

Aabenraavej 160, Uge

6360 Tinglev