Gitte og Frode Lehmann:

Økologi er mere harmoni

På Stensigmose ved Broager bor Frode og Gitte Lehmann. De er sjette generation på den traditionsrige gård, der indtil 1995 var konventionelt drevet. I dag er Stensigmose et driftigt økologisk landbrug – med engagement og passion for fremtiden.

Med udsigt over Flensborg Fjord driver Lehmann-parret, som har tre voksne børn, det smukke Stensigmose med hjælp fra medarbejderen Lindy. Her har de ikke færre end 110 malkekøer og 145 hektar jord.

”Vores køer kan se Sønderborg Slot fra deres senge – det kan vi ikke engang,” griner Frode Lehmann. Og selvom det er sagt i sjov, er det også et billede på, at dyrenes velfærd ligger Frode på sinde. Den driftige landmand er, ved siden af sit arbejde, også bestyrelsesformand i Naturmælk, og dybt engageret i den økologiske sag.

 

Hvornår gik du ind i økologien – og hvorfor?

”Vi er sjette generation på den her ejendom efter mine forældre. Vi overtog den i 1981, efter min far pludselig døde i en tidlig alder. Dengang var det bare om at klø på, for vi stod jo alene med det hele, og måtte arbejde videre,” fortæller Frode og fortsætter:

”Men med tiden kom vi i en økonomisk situation, hvor det ikke gik så godt. Kemikalierne, som vi brugte, havde jeg det også meget svært med, for vi havde jo små børn rendende rundt. Vi ville gerne gøre det anderledes, selv om bedriften slet ikke passede til økologi – vi havde for mange køer og for lidt jord. Men vi sagde til hinanden: NU gør vi det! Og i årenes løb er det lykkedes os at få en harmonisk bedrift ved at forpagte og købe mere jord. Vi skal ikke have mange køer, men mere harmoni,” fortæller han.

For Frode er der altid muligheder for at tænke økologien endnu videre: 

”I dag samarbejder vi for eksempel med to økologiske planteavlere, bl.a. Skærtoft Mølle. Vi får græs ved dem, og de får gødning af os. Alt hvad de sorterer fra af både mel, korn og skaller, henter vi til foder og strøelse. Det er også en måde at ekspandere den økologiske tanke på,” fortæller han.

 

Hvad er nyt på Stensigmose - og hvad er fremtidsplanerne?

”Sidste år anlagde vi fire vandhuller i områder, der allerede var våde, så nu har vi 8 vandhuller i alt. De skal styrke biodiversiteten, og allerede nu er de fyldt med frøer. Her til foråret går vi edes os at få en har og her til ford. Vi skal ikke have mange køer  – men mere harmoni,”det lykkedes os at få en haråret går vi i gang med anlæg af to vildtremiser i hjørner af markerne, hvor vi ikke kan arbejde,” siger Frode og forklarer: 

”Jeg er meget positiv over for de naturplaner, der bliver udarbejdet på de økologiske gårde i Naturmælk, for de gør os bedre til at passe på det, vi nu har, og værdsætte det mere. I løbet af en dag kan en naturkonsulent fortælle om 46 forskellige fuglearter, og Danmarks Naturfredningsforening var herude og fandt 169 forskellige planter på én mark,” smiler Frode, der fra sin terrasse på sommeraftener kan høre frøerne kvække højlydt.

”Kronen på værket ville være, hvis der kom en stork. Biologen sagde, at det kunne vi glemme, men vi har sat en storkerede op – ellers sker der jo ikke noget! Og i vandhullerne er der et liv uden lige. Så vi har foderet til storken.”

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”Om 20 år vil vi se tilbage og tænke: ”Hvordan kunne vi nogensinde tro, at det var okay at lave fødevarer med kemikalier?” Selvom der stadig er mange konventionelle producenter, der er svære at overtale, tror jeg fuldt og fast på, at det vi har gang, det holder.  Der er altid bump på vejen, men overordnet er jeg fuld af fortrøstning,” siger Frode og tilføjer: 

”Vi skal bare fortælle forbrugerne meget mere om det, og vi skal udvikle os. Selv i økologiske landbrug er der ting, man kan gøre bedre – for eksempel skal vi begynde at vurdere, hvor bæredygtig en produktion er som helhed, og hvordan vi sørger for at bevare jordens frugtbarhed.”

Hvilket produkt fra Naturmælk er din favorit?

”En tykmælk, der hedder ABC kultur, som er mild i smagen og uden tilsat sukker. Den spiser jeg hver morgen – med min kones hjemmelavede mysli på!”

Stensigmose 4 6310 Broager