JELMER, GERALDA OG JAN BLOTEN:

Lidt om familien Bloten ved Jelmer, Geralda og Jan Bloten

Geralda og Jan og deres 3 børn er oprindeligt en hollandsk familie, som flyttede til det sydlige Fyn nærmere bestemt Lakkendrup i 1995. De faldt godt til i lokalområdet og nu, en del år senere, er deres søn Jelmer også med i den daglige drift af gården, I/S Østerlund.  

Landbruget består af 115 jerseykøer og der drives i alt 100 ha jord, hvorpå der dyrkes græs til køerne og lidt byg. Gården ligger midt i landsbyen, så dette begrænser mulighederne for at få adgang til mere græs. Den drives efter de biodynamiske principper, og det biodynamiske koncept er for familien Bloten en videre udvikling af økologien.

Jan drev sammen med sin far et landbrug i Holland med både køer og grise. Her så han, hvordan specielt svinebedriften blev mere og mere industrialiseret. Han havde rejst i mange lande, og overvejede hvordan og hvor de kunne drive landbrug i fremtiden. Da muligheden åbnede sig for det i Danmark, købte Geralda og han gården, og de startede med at drive den meget ekstensivt. Dengang hørte der 80 ha jord til gården, og da de kunne få 20 ha mere, åbnede vejene sig for at skaffe foder og græs til de 100 køer. Derfra var der ikke langt til beslutningen om at drive gården økologisk, og de startede omlægningen hertil i 2007.

”Den ser lys ud for økologien, for det biodynamiske, for det hele”; familien er ikke i tvivl. Dette gælder også for deres fremtidige samarbejde generationerne imellem. Lidt skepsis melder sig, når det handler om mælkeprisen; her er det afgørende, at forbrugerne er villige til at betale, og at mejeriet kan få merprisen hjem. Jelmer ser gerne en fremtid, hvor han kan have færre køer men samtidig bevare sin indtjening. Der er ikke drømme om at udvide i antallet af køer, kun i forhold til at kunne være 100 % selvforsynende med foderet.

Denne sætning er en del af Naturmælks værdigrundlag, og det er en visdom som Jelmer, Geralda og Jan driver deres landbrug efter. Der er fokus på at forbedre jordfrugtbarheden gennem dyrkningsmetoder, som skaber liv i jorden. ”Vi investerer i jordfrugtbarhed, så der kommer frugtbare planter, der er gode for dyr og mennesker” fortæller Jan. Der skal være fokus på selvforsyning og biodiversitet. ”Vi bor oven på drikkevandet, så vi kan ikke være bekendte at svine det til”, supplerer Jelmer, når han skal fortælle om hvad, der driver ham til at dyrke efter de økologiske – og biodynamiske principper. I/S Østerlund fik i 2017 lavet den RISE Bæredygtigheds- Analyse, som alle Naturmælks leverandører skal gennemgå. Her kunne de dokumentere, at deres gård havde en stor grad af bæredygtighed. 

Kefir er familiens yndlings produkt og derefter følger kærnemælk, skyr og tykmælk.

Sortemosevej 7

5892 Gudbjerg