Evald og Erene Vestergaard:

Du kan smage årstiden i en økologisk råmælksost

For Evald og Erene Vestergaard på Osteriet Hinge er drømmen, at bæredygtighed og økologi bliver et synligt, naturligt valg for danskerne, når de køber ind. Derfor er de glade for det nye samarbejde med Naturmælk.

Da det nye årtusinde stod for døren, blæste nye vinde over dansk fødevarekultur. Kokke og fremtrædende madmennesker kom ud af busken og fortalte om råvareudbuddet og forarbejdningsindustrien, og hvad det gjorde ved den mad, vi spiste.

For økolog og landmand Evald Vestergaard var de nye toner sød musik. Sammen med to mejerister startede han derfor Osteriet Hinge ved Kjellerup i Midtjylland, hvor Vestergaard  siden 1986 har drevet økologisk landbrug. Sammen ville de tre vise danskerne, hvad økologisk råmælksost er, og hvad det kan.

”Vi byggede mejeriet op på tre ting: Det Naturlige, altså den omhu, man skal have for sine afgrøder og sine dyr. For sunde dyr giver sunde råvarer. Dernæst Det Nære, som handler om tilliden mellem producent og forbruger i madoplevelsen, og endelig Det Enkle, som helt konkret handler om, at vi pumper mælken direkte fra stald til mejeri uden transport,” fortæller han.

Variationen kan smages

Før Osteriet Hinge blev en realitet, måtte partnerne arbejde intenst på at få tilladelse til at producere ost uden at pasteurisere.

”Det særlige ved osten er, at mælken går direkte op i ostekarrene uden nogen forandring. Det er den ægte vare. Den vare, som køerne har produceret lige den dag. Variationen kan smages, fodertyperne kan smages, årstiden kan smages. En god råmælksost er fast, og lagret i mindst 60 dage,” fortæller Evald. 

I 2015 er Osteriet Hinge blevet en del af Naturmælk. En alliance, som Evald ser som et meget positivt skridt fremad for dansk økologi.

”Distribution og synlighed er en meget større opgave end at tænke og udføre idéen om økologi. Derfor er vi meget glade for alliancen med Naturmælk. Det, der skal trække udviklingen, er at flytte viden til de interesserede forbrugere og gøre alternativerne synlige,” siger han.

Køer af blandet race

De 170 køer på Hinge er af blandet race, og det er der en helt særlig grund til.

”Når landmænd i mange år har lavet avlsarbejde på husdyrene, bliver de meget effektive. Men det har en bagside. For det koster på køernes sundhed, robusthed og trivsel, og derfor vælger vi en anden vej og krydser mellem 3-4 forskellige racer. Som økolog er mit mål at bryde begrænsningerne for det, som bremser en bæredygtig udvikling . Man skal og må tilgodese dyrenes fysiologiske behov; det er jo naturligt for et kreatur at komme på græs. Og jorden skulle også gerne have en frugtbarhed, som kan holde mange tusind år endnu. Derfor sørger vi også for at have en vis variation og balance i afgrøderne,” siger Evald.

I det hele taget er Evald stor fortaler for at vælge en anden vej end den slagne. På Hinge har Evald og hustruen Erene opfostret 4 børn, og de er lige nu alle fire ude at rejse i fx Indien og Australien.

”Det er en kæmpe fornøjelse at være sammen og have sin arbejdsplads tæt på. Men det er vigtigt for et samfund, at det udvikler sig, og selvom vores børn gerne kommer og hjælper til, betyder det meget for os, at de søger ud og lader sig inspirere,” slutter han.

Tanghusvej 14, 8620 Kjellerup