DORTE OG ALBERT FRIIS

Vi skal give Jorden videre i god stand

Som tredje generation på gården ved Løgumkloster er Albert Friis overbevist om, at hans fornemste kald som landmand er at give sin økologiske jord og den smukke natur godt videre til de næste generationer.

Siden 1984 har Albert Friis og hans kone Dorte drevet landbruget på Bedsted Mark, godt hjulpet af en medhjælper, som er førsteårselev på Landbrugsskolen. En fast tradition, som hvert år bringer en ny, ung landmand eller kvinde ind på den økologiske bane. Tre voksne sønner er i tidens løb vokset op her og flyttet hjemmefra, og to unge plejebørn bor stadig hjemme.

De mange unge mennesker, der gennem årene har boet og arbejdet her, er arvinger til den jord, vi går og står på. Og det, mener Albert Friis, er en af de bedste grunde til at blive økolog.

Hvornår gik du ind i økologien – og hvorfor?

“Jeg betragter jorden som noget, vi som landmænd har til opgave at forvalte og videregive i god stand til vore efterkommere. Livet og den storslåede natur er Guds gave, som vi er forpligtede til at tage vare på,” fortæller Albert og fortsætter:

”Det var i 1995, vi lagde om. Først i 1990’erne var vi fire, der tog på en uges kursus i økologi for at se, hvad det egentlig var, vi sagde nej til. Vi så en økologisk gård, og den lignede jo vores egne. Så vi kom hjem med en helt ny indstilling til tingene,” fortæller han.

”Den største faktor for mig var, at jeg havde det mere og mere ubehageligt i maven, når jeg havde været ude at sprøjte. Økonomisk fik vi frarådet omlægning, men det faldt fint på plads, og det var lysten, der var det primære. Vi ville ikke blive ved med at reparere på det, vi selv ødelagde, men arbejde på andre præmisser,” siger Albert Friis.

Hvad er nyt på gården, og har du nogle fremtidsplaner?

”I forbindelse med naturplanerne i Naturmælk-regi har vi fået anlagt to søer for nylig, og det er endnu for tidligt at sige, hvad status er. Men det ser godt ud. Vi tror, at der kommer nogle dyr til, vi ellers ikke ville have her. Vi gør det jo for at værne om det, der ellers måske ville forsvinde,” siger Albert.

I samme ånd har parret Friis haft stor succes med at sætte stærekasser oppå ejendommen – mange stærekasser. Stærene er nærmest blevet ekstra medarbejdere, som hjælper med at holde de økologiske marker fri for skadedyr.

Det er en slags forebyggende foranstaltning og har været en stor succes. Stærene tager stankelbenslarverne, som kan ødelægge afgrødernes rødder. De rydder nærmest op for os. Lige nu har vi 70-80 stærekasser, som næsten er fyldt op. Og vi kunne sagtens bruge flere,” siger Albert.

Hvad siger du, når du møder skepsis overfor økologi?

”Hos en god bekendt, som er konventionel landmand, var jeg for ikke så længe siden til fødselsdag. Nogle af de andre gæster talte om, at de undrede sig over, at de ikke længere havde måger, som fløj bag ploven. Der kunne jeg fortælle dem, at de bare kunne komme ud til mig. Jeg har en stor flok af måger efter mig, så snart traktoren er startet – men, min påstand er, at der er meget lidt liv tilbage i den jord, de pløjer op,” fortæller Albert Friis og fortsætter:

”Når det gælder mælken, er der jo i dag anerkendte forskningsresultater, der viser, at økologisk mælk er sundere på grund af fedtsammensætningen. Det er bevist, at det har en effekt. Og vi fortæller det på kartonerne. Det må de konventionelle jo acceptere,” siger han.

Hvordan ser fremtiden ud for økologien - ifølge dig?

”Der skal bare være penge nok i det til, at vi kan leve af det – og det afhænger jo af forbrugerne. Der bliver nok ikke komplet økologi i min generation, for det kniber for de store med at have jord nok til at lægge om. Men jeg tror, der er fremtid og vækst i det, og selv politisk er det bedre end det var for 15 år siden,” siger Albert.

Hvilket produkt fra Naturmælk er din favorit?

”Sommerkoldskålen! Den smager bare bedst.”



Hellevadvej 17, Bedsted Mark
6240 Løgumkloster