Klik her for at følge verningelund på facebook

HANNE OG ARNE JØRGENSEN:

På Fyn sydvest for Odense ligger Verningelund. Her bor Hanne og Arne, 2 af deres 4 børn er  hjemmeboende. Arne overtog gården i 1993 efter sine forældre og i 2007 startede han omlægningen til økologisk drift. Der drives med 350 ha jord, hvor der dyrkes græs, hestebønner, majs, helsæd, hvede og byg.

På gården er der 260 jerseykøer, kvier, kalve og stude. Gården leverer mælk til Naturmælk, og det er de stolte af. De er tæt knyttet til deres mejeri og har forbrugeren lige i baghaven. Det er en gård i konstant udvikling, der er bygget nye staldafsnit, købt jord til, bygget gylletank, indrettet velfærdsområde, installeret malkerobotter, etableret gårdbutik. Der har været travlt hele tiden, samtidig med at finansieringen skulle følge med. Nu er bedriften fremtidssikret, der er masser af græs folde rundt om bedriften og Arne ser frem til at tilhøre fremtidens økologer. ”Er man økolog med hjertet, kan man ikke forstille sig at lægge tilbage til konventionel drift igen” Hanne står for driften af gårdbutikken, som også er i rivende udvikling, og nyder godt at sin tætte placering tæt på Odense. Hvert år holder de øko-dag hvor 6-7000 besøgende ser køerne komme på græs. 

Når man er stolt over sit håndværk og man står på mål hver dag for det man laver, skaber det en glad landmand. Daglig styring, rettidighed og overblik er vigtige discipliner. Mælkerobotterne informerer konstant Arne og hans medhjælpere om køernes ve og vel. Hvor mange gange bliver køerne malket, er der optræk til sygdom, er de i brunst, hvornår skal de kælve, æder de det de skal osv. Er der uregelmæssigheder skal der handles med det samme. Så tages køerne ud af den store flok, og kommer straks over i velfærdsafdelingen, hvor der fodres med hø og der er ekstra opsyn. Så er de som regel friske igen efter et par dage. Håndværket gælder også fodringen og græsmarkerne som omgiver gården. Markerne er opdelt i mange mindre folde, og sikrer at køerne hele tiden har adgang til frisk græs.

På gården har det gennem tiden været mange forskellige dyr som geder, får, grise og lamaer men nu er det tid til at fokuserer på køerne istedet. De forskellige dyr har været brugt til, at lave produkter til deres gårdbutik.

Arne nævner 4 grunde til at det blev økologi. For det første har køerne på Verningelund altid været på græs, og det skulle de blive ved med at være. Så var han ikke vild med alt den brug af pesticider i markerne, og havde ikke lyst til at tilbringe sin tid på marksprøjten. Så manglede han udfordringer selvom han havde verdens bedste job. Økologien har ikke det samme sikkerhedsnet, de gamle dyder med godt landmands skab kommer til sin ret og det var vigtigt for Arne. Og for det fjerde så har Hanne jo altid været økolog, så vi levede økologisk inde i stuehuset, og derfor var det bare et spørgsmål om tid. Afsætningen skulle selvfølgelig være i orden og der skulle være sikkerhed for at mælken kunne sælges økologisk.

Det er vigtigt at der kommer nye unge økologer til. I Naturmælk er der plads til mange forskellige typer af mælkeproducenter, store og små, og mangfoldigheden er stor. Der skal selvfølgelig også være en økonomisk basis for at drive det økologiske landbrug. Fremtidens landmænd er i tæt kontakt med forbrugeren, og derfor er vi meget glade for vores direkte kontakt gennem gårdbutikken. De bliver ofte kontaktet af medierne, når der skal indhentes kommentarer til aktuelle emner, og det giver en fantastisk mulighed for at få det gode budskab frem. Fremtiden på Verningelund må meget gerne indeholde et ismejeri.

“Vi har oprettet insekthoteller i tykke grene, som er lagt ved vores lille vandhul. Her lever insekter i døde træer og grene, som er blevet møre” 

“Høosten må nok være vores favorit.”

Odensevej 46
5690 Tommerup